Wachten op de teksten voor discussie over verlenging aanhoudingstermijn

Wachten op de teksten voor discussie over verlenging aanhoudingstermijn

Het wetsvoorstel van de meerderheid over de verlenging van de aanhoudingstermijn naar 48 tot zelfs 72 uur is wel degelijk neergelegd in de Kamer. Dat heeft MR-fractieleider Denis Ducarme verzekerd na onduidelijkheid daarover in de tijdelijke antiterreurcommissie. Zicht op een tweederdemeerderheid is er nog niet. Gisteren raakte bekend dat de meerderheid het eens was geraakt over de kwestie die al een hele tijd wat in het ijle hing bij gebrek aan consensus. Concreet willen N-VA, MR, CD&V en Open Vld de aanhoudingstermijn optrekken tot 48 uur en in terreurzaken tot 72 uur. De tweederdemeerderheid die nodig is om dat ook in de grondwet te kunnen aanpassen, is nog niet beklonken.

Het is dan ook uitkijken naar wat de oppositie van plan is, nadat die eerder een voorstel tot algemene verlenging naar 72 uur van tafel veegde. Maar in de tijdelijke Kamercommissie heerste vooral onduidelijkheid. Voorzitter Koen Metsu (N-VA) liet verstaan dat er nog geen enkele tekst was neergelegd, maar intussen verzekert Ducarme dat de tekst bij de bevoegde diensten van de Kamer is aangekomen.

De oppositie betreurt intussen de aankondigingspolitiek van de meerderheid. "Dit debat moet gevoerd worden in het parlement, niet in de pers", betreurden PS'er Stéphane Crusnière en Ecolo/Groen-collega Gilles Vanden Burre.

De sp.a wil dan weer zo snel mogelijk de discussie openen over een verlenging naar 48 uur, waarover ze zelf al een voorstel klaar had. "Ik doe een constructieve oproep om te werken op de 48 uur waarover een brede consensus mogelijk is. Laat ons daarover stemmen en de politieke spelletjes stoppen", besloot sp.a'er Hans Bonte.

bron: Belga