Waasland-Beveren ontkent dat er competitievervalsing heeft plaatsgevonden

door
Belga
Leestijd 3 min.

In een uitvoerig betoog van anderhalf uur pleitte advocaat Kristof De Saedeleer niet alleen voor de onontvankelijkheid van de degradatievordering tegen Waasland-Beveren. De Saedeleer probeerde vrijdag in Schaarbeek de Geschillencommissie Hoger Beroep er ook van te overtuigen dat er nooit matchfixing heeft plaatsgevonden. "We vragen de vrijspraak over de hele lijn." De Saedeleer legde uit dat er in aanloop naar 11 maart 2018 in de pers een spanning werd opgebouwd rond Mechelen/Waasland-Beveren en Eupen/Moeskroen. "Het was een waar Hitchcock-scenario, dat werd gesteund door het verloop van beide matchen en de KBVB. Die stuurde in extremis nog een VAR naar Eupen, waar er eigenlijk geen voorzien was. Het is dan ook logisch dat erover wordt gepraat. Maar dat betekent niet dat er iets gebeurd is. Als men een hond wil slaan, vindt men een stok."

Ten gronde probeerde De Saedeleer ook aan te tonen dat er ten hoofde van Waasland-Beveren geen pogingen tot matchfixing zijn ondernomen. "Dat kan op drie manieren: via het scheidsrechterskorps, via de trainer en via de spelers", aldus de ex-profvoetballer, die er de verklaringen aan onderzoekscoördinator Ebe Verhaegen bijhaalde en één voor één citeerde. "Noch de spelers, noch de trainer, noch de scheidsrechters hebben daden van competitievervalsing gesteld of waren benaderd", concludeerde De Saedeleer. Die nam uitgebreid de tijd om alle verklaringen van de toenmalige spelers voor te lezen. "Daaruit blijkt dat ze zich volledig hebben gegeven, en dat ze door het bestuur werden aangespoord om mee te werken aan het onderzoek van Verhaegen en zelfs werden gevraagd om de waarheid te spreken."

De Saedeleer legde ook statistische gegevens neer van die bewuste wedstrijd om aan te tonen dat de spelers tot het uiterste zijn gegaan. "Die statistische gegevens stellen geen onregelmatigheden vast. Diezelfde gegevens worden gebruikt door de UEFA om uit te sluiten of er al dan niet spelers bij exuberante gokbedragen betrokken zijn", legde de advocaat uit. "Bovendien zit geen enkele speler hier op de strafbank, behalve Myny en dat is enkel en alleen voor het verzaken aan de meldingsplicht. En uit de verhoren bij de onderzoeksrechter kunnen we afleiden dat ook Myny zijn uiterste best heeft gedaan."

Ook op een aantal insinuaties, die volgens het Bondsparket de pogingen tot matchfixing aantonen, ging meester De Saedeleer uitgebreid in. Zo dacht men eraan om Foulom te laten spelen in plaats van Demir. "Demir ging weg. Is dat zo raar dat men eens een jonge gast test om te kijken of hij die plek kan invullen?" Ook over de afwezigheid van Camacho, die door Lokerens advocaat Walter Van Steenbrugge omschreven werd als "rots in de branding", was er een uitleg. "Sinds 10 maart stond hij niet meer op de loonlijst, aangezien hij op verzoek van zijn manager al in Canada zat om zijn transfer naar Montreal Impact te regelen. Camacho was gratis gehaald en kon nog een mooi bedrag opleveren. Men kan toch moeilijk voorhouden dat de transfer geblokkeerd moest worden om Camacho toch koste wat het kost op te stellen?"

Dat er een financieel belang zou zijn voor Waasland-Beveren als KV Mechelen het behoud verzekerde, is onzin volgens de advocaat. Er was inderdaad een akkoord dat Malinwa zijn play-offwedstrijden op de Freethiel zou afwerken wegens verbouwingswerken aan het AFAS-stadion. "Maar dat zou in totaal 125.000 euro opleveren. De nederlaag zorgde ervoor dat we zakten van plek 9 naar 12, en in een minder aantrekkelijke poule voor Play-off 2 terechtkwamen. Het totale verlies werd daardoor geraamd op 475.000 euro. En dat enkel en alleen door de nederlaag tegen KV Mechelen."

bron: Belga