Waarom zweten je sterker en aantrekkelijker maakt

Waarom zweten je sterker en aantrekkelijker maakt

Zweet maakt je aantrekkelijker

De universiteit van Californië heeft onderzocht of zweet je al dan niet begeerlijker maakt. Ze lieten vrouwen ruiken aan androstadienon. Dat is de stof die het zweet van mannen de bekende (lees: stinkende) geur geeft. Uit de tests bleek dat de seksueel stimulerende hormonen bij de vrouwen nadien toenamen.

Zweet zuivert je huid

Als je zweet, gaan de poriën in je huid open staan. Die poriën kunnen volzitten met bacteriën en vuil en zorgen zo voor oneffenheden in je huid, maar het zweet spoelt ze proper, weet dermatoloog Adebola Dele-Michael. Bovendien werken de druppels ook desinfecterend door de peptiden die ze meedragen. Dat zorgt ervoor dat de beestjes die in de poriën schuilen, geen schijn van kans maken.

Zweet versterkt je immuunsysteem

Zoals hierboven al gemeld, werken de peptiden in je zweet desinfecterend. Een onderzoek dat gepubliceerd werd in Proceedings of the National Academy of Sciences bekeek ze van naderbij en ontdekte dat bacteriën heel veel moeite hebben om er resistentie tegen op te bouwen. Zo zijn ze op de lange termijn dus een belangrijk onderdeel van je immuunsysteem.

Zweet doet je goed voelen

Sporten op zich is goed tegen depressies, dat is al langer geweten. Maar ook zweten kan je gelukkiger doen voelen. Transpireren is een gevolg van je lichaam dat opwarmt, door inspanning of hitte, en die warmte heeft ook nog andere gevolgen. Zo komen er op dat moment neuronen vrij in je hersenen die je een gemoedstoestand een boost geven.