Waarom we meer eten als we stress hebben

Waarom we meer eten als we stress hebben

Er bestaan twee soorten stress: acute stress en langdurige stress. De eerste vorm leidt doorgaans niet tot buitensporig eetgedrag. Dat komt doordat je lichaam dan adrenaline aanmaakt. "Adrenaline geeft ons een energieboost, maar vertraagt andere lichamelijke processen, waaronder vertering", legt Matt Kuchan aan het Amerikaanse Greatist. "Daardoor wordt het hongergevoel onderdrukt."

Cortisol

Wie last heeft van langdurige stress, is meer geneigd om zich op fastfood en snacks te storten. Chronische stress zorgt ervoor dat ons lichaam meer cortisol aanmaakt. Dat hormoon spoort ons aan om meer te eten en om meer suiker en vetten op te nemen. Uit recent onderzoek is ook gebleken dat vrouwen die regelmatig gezond eten, stress als minder storend ervaren. Dat is te verklaren door de zogenaamde 'dopamine high'.

Net als bij andere verslavende middelen, hebben we na verloop van tijd steeds meer suikers en vetten nodig om dezelfde high te kunnen ervaren. Ongezond eten helpt even het stressgevoel weg te werken, maar lost het probleem niet op.