Waarom wandelen zo goed voor je is

Naar goede gewoonte is het de eerste woensdag van april ‘Nationale Wandeldag' in de Verenigde Staten. Vandaag dus. Een wandeling van slechts 30 minuten per dag zou je gezondheid al een flink duwtje in de rug kunnen geven. Genoeg redenen om je wandelschoenen aan te trekken en de buitenlucht te gaan opsnuiven.
door
Jolien
Leestijd 2 min.

Het beste aan wandelen? Zo goed als iedereen tussen 3 en 80 jaar oud is er goed in. Of het nu enkel een kort blokje om is of een fikse tocht, alleen of samen... Je vindt steeds wel ergens een gaatje in je agenda om hier even tijd voor te maken. Nog een voordeel: blessures komen nauwelijks voor bij wandelaars.

Maar dat is niet alles. Een dagelijkse wandeling vermindert de kans op chronische aandoeningen en om vroegtijdig te sterven. Wie regelmatig beweegt, voorkomt bovendien een hoge bloeddruk en gewichtstoename. Hartaandoeningen, beroertes, depressies, type 2-diabetes, borst- en darmkanker maken daarnaast ook minder kans bij een actief lichaam.

En nog een extra pluspunt: je verbrandt zo'n 70 calorieën per kilometer. Lange tijd werd gedacht dat wandelen nauwelijks calorieën verbrandde, omdat er geen rekening gehouden werd met verschillende lichaamstypes. Zo werd er teveel uitgegaan van slanke mensen, die relatief minder calorieën verbranden dan dikkere mensen. Uit een recent onderzoek van de Southern Methodist University blijkt echter dat 97% van de onderzochten meer calorieën verbrandt. Zo verbrandt een vrouw van gemiddelde lengte met een gewicht van ongeveer 60 kilo rond de 60 kilocalorieën per kilometer bij een tempo van 5 kilometer per uur. Bij een snelheid van 6,5 kilometer per uur, gaat dat aantal naar 70 calorieën per kilometer.

Nog enkele tips: zorg voor geschikt schoeisel. Een goede wandelschoen is vrij licht, flexibel, luchtdoorlatend en heeft een demper op de hiel. Het is daarnaast erg belangrijk dat je jezelf niet forceert en rustig opbouwt. Kies voor een rustige omgeving, liefst in de natuur, zodat je zonder zorgen vrij kan ademen. Vergeet achteraf niet om te stretchen. Vooral je kuiten, maar ook je armen, nek, schouders en rug verdienen een degelijke nazorg.

Foto Pixabay