Waarom verliezen we haar wanneer we ouder worden?

Waarom verliezen we haar wanneer we ouder worden?

In een eerste studie analyseerden onderzoekers muizen van 18 maanden oud. Op dat moment beginnen hun haren immers uit te vallen. Wanneer de wetenschappers de vergelijking maakten met jongere muizen, kwamen ze tot de vaststelling dat er bij de oudere muizen minder haarzakjes aanwezig zijn. Bovendien zijn hun haarzakjes dunner.

In een tweede onderzoek werden stamcellen onderzocht. Die  zijn nodig om nieuwe haarzakjes aan te maken. De onderzoekers toonden aan dat genetische fouten zich opstapelen tijdens het verouderingsproces, zodat de haarzakjes maar moeilijk regenereerden.

Goed nieuws

De onderzoekers vonden ook een gen dat dit proces kan doen omslaan. Muizen die het eiweit Col17A1 kregen toegediend, verloren niet zoveel haar als de andere muizen aangezien hun haarzakjes niet krompen.

Onderzoekers van de universiteit van Colorado onderzochten in een bijkomend onderzoek de activiteit van de haarzakjes. Zij kwamen tot de conclusie dat het verval van de haarzakjes veroorzaakt wordt door het eiwit Foxc1. Als wetenschappers in de toekomst dat gen permanent kunnen verwijderen, kunnen we tijdens het ouder worden onze mooie haardos misschien behouden.