Waarom u beter uw smartphone de slaapkamer uitschopt

Waarom u beter uw smartphone de slaapkamer uitschopt

De volgende keer dat u niet kunt slapen en uw hersenen mijmeren over het boodschappenlijstje of de vergaderingen van morgen, bedenk dan dat de oplossing heel eenvoudig is. Schop die smartphone uit uw slaapkamer.

Acht van de tien mensen houden hun mobiele telefoons standby tijdens het slapen, en ongeveer de helft gebruikt de telefoon als wekker, bleek uit een enquête.

Maar deskundigen zijn bezorgd over de gevolgen die dit heeft. De smartphone maakt ons 'waakzaam' zodat onze slaap meer kans heeft om verstoord te worden en we uiteindelijk niet genoeg van de herstellende slaap krijgen die we nodig hebben. Maar het kan ook leiden tot slapeloosheid en andere slaapproblemen .

De meeste mensen zullen beter slapen als er geen mobiele telefoons en andere elektronische apparaten in de slaapkamer zouden staan, zegt dr. Guy Meadows, specialist slapeloosheid bij The Sleep School in London. Dr Meadows laat zijn smartphone 's nachts in de keuken.

Licht

Het grootste probleem met mobiele telefoons in de slaapkamer is licht. De moderne producten die een helderder scherm hebben, hebben een feller licht dat ons waakzaam houdt en uit onze slaap haalt en houdt als het scherm oplicht.

Het interfereert met het natuurlijke ritme en laat ons lichaam geloven dat het dag is, volgens dr. Charles Czeisler, een professor geneeskunde aan de Harvard University. "Licht stimuleert cellen in het netvlies, het gebied aan de achterkant van het oog die boodschappen verzendt naar de hersenen. De lichtgevoelige cellen informeren ons lichaam hoe laat het is", legt Dr Meadows uit. "Dit regelt de afgifte van het hormoon melatonine, dat maakt dat je je slaperig voelt, en het hormoon cortisol dat je wakker houdt."

Er wordt van alle kunstlicht gedacht dat het ervoor zorgt dat de productie van melatonine vermindert en we dus wakker blijven, maar licht van mobiele telefoons kan een groter effect hebben, aldus professor Debra Skene, een neuroendocrinologist aan de Universiteit van Surrey. "Het licht van telefoons, tablets en e-readers is voor een groot deel blauw. De cellen in het netvlies zijn het meest gevoelig voor blauw licht," zegt professor Skene .

Dat is de reden waarom iets op een telefoon of tablet lezen voor het slapen ervoor zorgt dat u wakkerder wordt en het is de reden waarom slaapdeskundigen adviseren ongeveer 3 uur voor het slapengaan geen tablet, smartphone of computer te gebruiken.

Sms

Zelfs korte uitbarstingen van licht, een berichtwaarschuwing of  het controleren van uw telefoon, kan een effect hebben. In 2011 werd in een studie aan de Stanford University in de VS het effect van blootstelling aan licht tijdens de nacht voor een duur van slechts twaalf seconden getest. De deelnemers werden blootgesteld aan impulsen van licht van twee milliseconden elk voor een uur . Dat zorgde ervoor dat mensen zich alerter voelden.

Een lichtflits of een trilling van de telefoon of een tekstbericht op het verkeerde moment, kan u volledig bewust maken. Dit komt voort uit ons evolutionaire verleden. Als we toen zouden vastzitten in onze slaap, was er een grote kans dat we zouden eindigen als een middernachtsnack voor een leeuw. Dus de hersenen maken ons wakker om te controleren op gevaar.

 Controleren

Vier op de tien smartphone-gebruikers zeggen dat ze hun telefoon controleren als ze gestoord worden in de nacht. "Er is niet altijd iets nieuws of interessant elke keer dat u uw berichten bekijkt, maar we hebben het gevoel aangeleerd dat er altijd wel één ding belangrijk zou kunnen zijn," legt Tom Stafford, een docent in de psychologie en cognitieve wetenschappen aan de Universiteit van Sheffield, uit.

"Dat heeft een krachtig effect, zelfs meer dan wanneer we zeker weten dat er iets echt de moeite waard zal zijn. Dus willen we onze telefoon vaker dan nodig controleren. Dit sluit aan bij wat Harvard neurowetenschapper Dr Orfeu Buxton heeft beschreven als 'de bedreiging van de  waakzaamheid' omdat we nooit echt ontspannen als onze mobiele telefoon bij het bed ligt, waardoor we worstelen om goed te kunnen slapen.

Slaapdeskundige Dr Neil Stanley voegt hieraan toe: "Met het oog op een goede nachtrust, moet je je veilig voelen en mag je je nergens zorgen over maken. Door uw telefoon 's nachts bij je bed te leggen, zeg je onbewust tegen je hersenen dat je op de hoogte wenst te blijven. De hersenen zullen de situatie blijven volgen en uw slaap zal lichter zijn en er zal meer kans zijn dat die verstoord wordt."