Waarom mannen met bruin haar soms een rosse baard hebben

Waarom mannen met bruin haar soms een rosse baard hebben

Zie het als een vloek of een zegen, maar voor sommige mannen is de combinatie van bruin haar en een rosse baard een dagelijkse realiteit. Zij leven in een tweedelige wereld, een waarin de bovenkant van hun gezicht iets weg heeft van een bosgrond in de herfst en de onderkant lijkt op een schroothoop van verroest metaal.

Op zoek naar een verklaring hiervoor gooien die individuen vaak een wantrouwige blik naar hun naaste familieleden, op zoek naar een spoor van Venetiaans blond. Hoe logisch die reactie ook is, veel waarheid zal ze niet bovenbrengen. De kleur van je haar wordt namelijk niet alleen door je naasten beïnvloed, maar kan bepaald worden door een gen dat al generaties lang onopgemerkt door je familie wordt meegedragen.

"De genen die de kleur van je haar bepalen, zijn niet dominant van aard", verklaart genetica-expert Petra Haak-Bloem aan Motherboard. "Al die genen beïnvloeden elkaar." Dat zorgt ervoor dat je rosse overovergrootmoeder die 120 jaar geleden rondliep op deze aardbol, er nog steeds voor kan zorgen dat je op je vijftiende verjaardag niet bruine, maar oranje haren uit je kaak ziet opduiken.

Dat, of de rosse postbode zit er voor iets tussen, natuurlijk.