Waarom je vandaag roodharigen moet kussen

Waarom je vandaag roodharigen moet kussen

Het is al de zevende editie van 'Kiss A Ginger Day'. In 2009 riep ene Derek Forgie op voor meer verdraagzaamheid ten opzichte van roodharigen. Zijn ludieke campagne is een reactie op 'Kick a Ginger Day', een betreurenswaardige actie die kinderen aanzette tot geweld tegen roodharige leeftijdsgenootjes.

Vijf leuke weetjes over roodharigen:

  • Mensen krijgen een natuurlijke rode bos haar door een foutje van moeder natuur. Bij roodharigen zit er namelijk een mutatie in het MC1R gen. Dit komt wereldwijd bij slechts 2% van de mensen voor.
  • De meeste mensen met rood haar hebben bruine of groene ogen. De combinatie met blauwe ogen komt bij slechts 1% van de wereldwijde bevolking voor, en is dus quasi uniek.
  • Roodharige mensen hebben een grotere kans om linkshandig te zijn.
  • Onderzoek heeft uitgewezen dat mensen met rood haar gevoeliger zijn voor koude, warmte en pijn. Er zijn zelfs medici die beweren dat roodharigen 20% meer verdoving nodig hebben dan mensen met bruin, blond of zwart haar.
  • Mensen met rood haar worden nooit grijs. Ze houden het pigment veel langer in hun haar, waardoor het langzaam verandert van rood naar aardbeiblond, om uiteindelijk te eindigen in zilverwit.