Waarom je steevast aan je halte wakker wordt

Precies wanneer de trein aan je vertrouwde halte arriveert, schiet je wakker. Vele pendelaars zullen dit fenomeen ongetwijfeld 
door
annelore.dewitte
Leestijd 2 min.

herkennen. Maar waarom gebeurt dit keer op keer? Volgens Amerikaans onderzoek zijn drie hypotheses mogelijk.

Gezien het tijdstip waarop je wekker door de week afgaat, behoeft het geen verdere uitleg dat een dutje op de trein kan voorvallen. En toch maken we ons doorgaans geen zorgen dat ons schoonheidsslaapje ons belet op tijd af te stappen. Iets haalt ons iedere keer immers uit onze slaap. Hoe komt dat? Dit fenomeen hebben twee wetenschappers uit de Verenigde Staten maandenlang bestudeerd. Dat het een kwestie van geluk is, sluit het tweetal alvast uit.

Interne klok

De interne klok houdt over een bepaalde periode precies bij wanneer en hoelang je slaapt. Wie negen keer tussen bepaalde haltes de slaap vat en tijdig wakker wordt, zal dat de tiende keer ook doen. Je interne klok onthoudt dus wanneer het nodig is gewekt te worden. Deze klok treedt bovendien ook in werking wanneer je 's ochtends net enkele minuten voor je wekker afgaat, wakker wordt. Op voorwaarde dat dit regelmatig gebeurt, althans.

Onbewust informatie selecteren

Zelfs wanneer we in slaap zijn gevallen, zijn je hersens actief en vangen ze prikkels van buitenaf op. We horen bijvoorbeeld wel dat de conducteur een halte aankondigt, hetzij vaag. Uit een ander onderzoek blijkt bovendien dat je geneigd bent sneller op je eigen naam te reageren dan op die van een ander, zelfs wanneer het volume bij het uitspreken van de namen niet verschilt. Je lichaam slaapt dus wel, maar je geest niet.

Minder slapen dan gedacht

Een laatste mogelijke verklaring is dat mensen minder slapen dan ze denken. Ondanks verschillende nachtelijke storingen, menen velen de volgende ochtend bijvoorbeeld aan één stuk door te hebben geslapen. Hetzelfde geldt op de trein: wellicht word je bij elke halte wel wakker, maar vat je daarna onmiddellijk de slaap. Eens je aan het einde van de rit volledig wakker bent, kan je je deze ontwakingsmomenten niet meer herinneren. Dus ga je er onterecht vanuit dat het een kwestie van de juiste timing was.