Waarom het straks toch goedkomt op het EK

Waarom het straks toch goedkomt op het EK

1. Oefenduels zeggen niets

Sla er het verleden maar op na. In de aanloop naar grote tornooien boekten de Rode Duivels wel vaker opmerkelijke resultaten, om dan op de eindronde weinig klaar te maken. Voor het WK in 1998 werd ‘slechts' met 1-0 verloren van de latere wereldkampioen Frankrijk, maar het tornooi zelf was een regelrechte afgang. In de aanloop naar Euro 2000 hielden de Belgen Nederland en Denemarken in bedwang en werd gewonnen in Noorwegen, maar ook toen draaide de eindronde uit op een sisser. Deze keer zou het omgekeerde best kunnen: een teleurstellende aanloop om dan toch ver te springen.

2. Carrasco speelde nog niet

Hoewel de kopzorgen van Marc Wilmots zich vooral op defensief vlak bevinden, heeft de bondscoach in de aanval nog een flinke troefkaart achter de hand. Yannick Carrasco was het afgelopen seizoen een sleutelspeler bij Atletico Madrid. De flankaanvaller komt qua talent net achter De Bruyne en Hazard en zou wel eens de missing link kunnen zijn om hermetische verdedigingen te ontgrendelen. Denk maar aan die fabelachtige assist voor Batshuayi in de oefenpot tegen Italië.

3. Een misstap is geen ramp

Dankzij het nieuwe, uitgebreide format krijgen de Belgen straks alle tijd om te groeien in het tornooi. In principe volstaat zelfs de derde plaats in de groep om de achtste finales te bereiken, dus hoeft een misstap tegen pakweg Italië geen ramp te betekenen. Spanje werd in 2010 ook wereldkampioen na een nederlaag in de openingsmatch tegen Zwitserland.

4. De concurrentie wervelt evenmin

Toegegeven, Frankrijk en Spanje haalden de voorbije week de sloophamer boven, maar voor de rest kon geen enkele andere EK-favoriet tijdens de voorbereiding echt indruk maken. Zo ging Duitsland met de billen bloot tegen Slovakije (1-3), verloor Portugal met 1-0 van Engeland en kreeg outsider Oostenrijk een 0-2-nederlaag aangesmeerd door het zwalpende Oranje.