Waarom Google+ niet zo populair is

Waarom Google+ niet zo populair is

Vrijdag maakte Google bekend dat het vanaf nu mogelijk is om een e-mail te verzenden naar gelijk welke Google+ gebruiker zonder dat je zijn of haar emailadres persoonlijk kent en dat veroorzaakte een storm van kritiek bij de gebruikers.  Het is niet de eerste keer dat Google+ zich onpopulair maakt door de beleidspolicy.  Een overzicht.

E-mail niet privé

Het is mogelijk om de instelling van Google+ te veranderen zodat je enkel e-mails kan ontvangen van Google+ gebruikers die in je netwerk zitten.

Sommige privacy-advocaten zeggen dat de service ‘opt-in' zou moeten zijn, wat wil zeggen dat de gebruiker expliciet zou moeten aangeven dat hij/zij e-mails wil kunnen krijgen van andere gebruikers buiten zijn/haar cirkel, wat nu dus niet het geval is.

Verplicht gebruik

Google probeert Google+ op te dringen door Youtube-gebruikers te verplichten om een Google+ account te hebben als ze commentaren willen plaatsen. Deze beslissing is op veel weerstand gestoten omdat dit de anonimiteit van gebruikers op Youtube in gevaar brengt en het gebruikers die niet geïnteresseerd zijn in Google+ geen keuze laat.

Op change.org is er al lang een petitie aan de gang om de Youtube-reacties terug naar zijn originele vorm te herstellen. Op Youtube is het verzet groot zoals dit filmpje (dat ondertussen al bijna twee miljoen keer is bekeken) illustreert:

Modereren, modereren, wie zijn best doet zal het leren

Ook de manier waarop Google+ de commentaren modereert wordt door gebruikers gezien als een echt probleem. Obscene taal wordt vaak niet verwijderd, je kan links naar andere sites plaatsen waardoor er veel spam aanwezig is en het algoritme dat ervoor moet zorgen dat goede reacties bovenaan komen te staan zorgt dat vooral controversiële reacties in de kijker worden gezet.

In de reacties op youtube verschijnt ‘Bob' dan ook regelmatig, gebruikers kopiëren Bob en zijn tank in hun reactie om hun ongenoegen over Google+ te uiten:

???????????? ]????????          Bob is building an army.

????????????????                     ?/   This tank & Bob are against Google+

Il???????????????????].      /?    Copy and Paste this all over

???????????????..      /     Youtube.

Te positief over cijfers

Google wordt ervan beschuldigd opzettelijk ‘vaag' te zijn bij de bekendmaking van de Google+ cijfers. De sociale mediasite mag dan wel een grote opmars kennen in het aantal gebruikers maar een groot deel hiervan is te wijten aan de opgedrongen Google+ accounts op Youtube.

De statistische relevante gegevens tonen aan dat de gemiddelde Google+ gebruiker amper zeven minuten per maand op de site doorbrengt. Dit staat in sterk contrast met de meer dan 8 uur die Facebook-gebruikers elke maand doorbrengen op de site.