Waarom een eigen vakantiehuis hebben een goed idee is

Waarom een eigen vakantiehuis hebben een goed idee is

“Een eigen huis, een plek onder de zon”. De Nederlandse zanger René Froger wist in 1988 al wat goed was. Akkoord: om meteen je boeltje te pakken en naar het zuiden te verhuizen, is een beetje onrealistisch aangezien er ook nog gewerkt moet worden, maar dat wil niet zeggen dat je niet kan opteren voor een eigen vakantiehuis.

Door de opmars van tiny houses dromen mensen er steeds meer van om een eigen vakantiestekje te hebben. Niet onlogisch, want er hangen heel wat voordelen aan in vergelijking met het traditionele reizen. Een overzicht.

Eigen inrichting

Het is altijd fijn als je je meteen thuis voelt op vakantie. Niet écht thuis, maar een plek waar je je meteen goed voelt. Een eigen chalet, tiny house of stacaravan kan je immers volledig inrichten naar jouw smaak. Het perfecte bed met je lievelingsmatras, je favoriete verfkleuren, foto's van je gezin aan de muur, noem maar op. Als je op hotel gaat of een vakantiehuisje boekt, beslist iemand anders daarover. Uiteraard krijg je op voorhand wel foto's te zien, maar toch weet je het pas écht eens je er aangekomen bent.

Vertrouwde omgeving

Als je op vakantie gaat, betaal je niet alleen voor je slaapplaats, maar ook voor de omgeving. Heb je een eigen vakantiewoning, dan vertoef je altijd in een omgeving waar je er zeker van bent dat het de moeite waard is. Je hebt er immers zelf voor gekozen en na verloop van tijd ken je de omgeving als je binnenzak. Zo weet je perfect waar de leukste winkeltjes, barretje en restaurants liggen, en loop je met je ogen toe naar het strand of de plek met het mooiste uitzicht. Bovendien leer je de mensen uit de buurt kennen, waardoor op vakantie gaan ook een sociale aangelegenheid wordt.

Altijd beschikbaar

Niet iedereen vindt het huren van een vakantiehuis even leuk omdat je vaak nog maandenlang moet wachten voor het zover is. Helaas kan je vaak niet anders, want eens het huisje geboekt is, is het geboekt, en kan je er dus maar best zo snel mogelijk bij zijn. Met een eigen vakantiewoning heb je de vrijheid om te komen en te gaan wanneer je wil. Dringend nood aan rust? Geen probleem! Snel met de auto of het vliegtuig naar daar reizen en genieten van het vakantieleven.

Goede investering

Last but not least: geld. Een eigen vakantiehuis kost initieel veel centjes, maar op termijn haal je die kosten er weer uit. Je hoeft immers nooit meer te betalen voor een slaapplaats op vakantie. Bovendien is het soms verstandiger om je spaarcenten in een (vakantie)huis te steken, dan ze te laten verkommeren op je spaarrekening, die tegenwoordig bitter weinig rendeert. Wil je all the way gaan qua financieel voordeel? Dan kan je je vakantiehuis ook verhuren. Het beste van twee werelden, dus...