Waarom de vredesduiven van de Paus werden aangevallen

Waarom de vredesduiven van de Paus werden aangevallen

Toen Paus Franciscus zondag twee witte vredesduiven losliet op het Sint-Pietersplein duurde het niet lang voordat beide beestjes werden aangevallen door een kraai en een meeuw. Voor sommigen was het het teken van het einde van de wereld, voor anderen was het een aanval van Angry Birds.

Maar waarom werden deze witte vredesbrengers direct geviseerd? National Geographic zocht het uit.

Het komt er op neer dat de vredesduif  een albinoduif is. Dieren met albinisme leven sowieso niet lang in het dierenrijk. Zij kunnen zich moeilijk verstoppen en zijn vaak het doelwit van roofdieren.

Meeuwen en kraaien zijn alleseters. Van gevallen frietjes tot andere vogels, alles is een feestmaal voor hen. Dus de opvallende vredesduif is een hapje dat ze zeker niet laten passeren.

Witte duiven worden al jaren speciaal gekweekt. Ze symboliseren vrede, puurheid en sereniteit. In de Bijbel was het een duif die Noah een olijftakje bracht om aan te tonen dat er terug land was na de zondvloed.

Buiten hun albinisme verschillen ze echter niet van de gewone stadsduif. Witte duiven zullen, net als eender welke andere duif, vechten met andere vogels over territorium.