Waarom CEO Dan Price zijn salaris met 90% verlaagde

Waarom CEO Dan Price zijn salaris met 90% verlaagde

Dan Price, de CEO van Gravity Payments, behaalde vorige week de wereldpers met zijn stunt. Price besloot om zijn eigen salaris dat rond een miljoen dollar per jaar zou liggen, te verlagen met 90% zodat hij al zijn werknemers een eerlijker loon kan betalen. De 30-jarige CEO legt uit waarom hij die beslissing nam.

"Het is een soort beslissing die ongelooflijk eenvoudig is om niet te maken," vertelde Price aan EliteDaily. "Ik werd wakker in het midden van de nacht, wat ik normaal nooit doe. Ik panikeerde en was bang. Elke dag dacht ik erover na en elke keer dacht ik dat het veel gemakkelijker zou zijn om het niet te doen en te veranderen van gedachten."

Maar uiteindelijk besloot Price om het toch te doen.

Zoals elke ondernemer begon Price op de middelbare school. Hij was van nature vaardig met technologie en hij hielp mensen die behoefte hadden aan iemand met kennis van technologie met credit card processing. Toen ontdekte hij dat er een onnodig kwaad schuilde in de credit card business.

"Ik ontdekte dat de credit card industrie oneerlijk was. De kosten waren veel te hoog en de service leek nergens naar, dus ik begon met mijn bedrijf uit noodzaak om de mensen te helpen."

Met Gravity Payments verdiende Price al snel veel geld. "Ik verdiende goed, maar elke cent plus enkele tienduizenden dollars aan leningen heb ik in Gravity Payments gestoken."

Tien jaar later bevond Price zich aan het hoofd van een bloeiend bedrijf met 100 enthousiaste medewerkers. Price werd in 2014 zelfs uitgeroepen tot Ondernemer van het Jaar.

Maar al snel begon hij moeilijkheden te krijgen met zijn verworven positie en hij maakte zich zorgen om het humanitaire aspect van zijn job. Price maakte veel tijd om te luisteren naar de verhalen van zijn vrienden en naar wat er gaande was in het leven van zijn werknemers. Al snel leerde hij dat het niet eenvoudig is om met een salaris van 45.000 dollar per jaar rond te komen.

"Ik wist dat er mensen waren die 40, 45 of 50.000 dollar per jaar verdienden en die nog steeds moeilijkheden hadden om rond te komen. Hun huur ging onverwacht naar omhoog of ze kwamen iets tegen in hun leven dat hen financieel raakte. Het leek een erg stressvol bestaan. Als je echt goed bent in het beheren van geld, dan kun je met 45.000 dollar rondkomen, maar dat geldt niet voor iedereen."

Sommigen zien in de beslissing om zijn salaris van 900.000 te verlagen naar 70.000 dollar een publiciteitsstunt maar Price beweert dat het geen beslissing was die hij over een nacht ijs nam.

"12 jaar geleden ben ik het bedrijf begonnen om mensen te helpen. Dat was het idee achter het bedrijf. Ik had niet gedacht dat het idee een winstgevend business model zou zijn. We hebben een geschiedenis waarbij we niet per se dachten aan geld verdienen, maar eerder aan wat er nodig was voor de wereld.

Ik heb geleerd dat als je doet wat nodig is, je daar ook financieel voor beloond wordt. Dus mijn beslissing is ook een goede zakelijke beslissing, onafhankelijk van de publiciteit want die had ik niet verwacht."

"Geld is op korte termijn nooit het belangrijkste ding. Het allerbelangrijkste is hoe je bijdraagt aan de samenleving. Hoe ontwikkel je jezelf en je vaardigheden? Bij Gravity is het belangrijkste dat we aan de mensen een kans geven en met deze beslissing mogen we dat idee niet uit het oog verliezen.

Ik wil aan iedereen vragen om even twee uur tijd te maken om zichzelf de vraag te stellen of je denkt dat ongelijkheid en kansen eerlijk verdeeld zijn. Als het antwoord nee is, vraag je dan eens af wat jij eraan gaat doen."