Waarom Antarctica voorlopig gespaard blijft van de opwarming van de aarde

door
Julie
Leestijd 1 min.

Terwijl de Noordpool warmer en warmer wordt, blijft de Zuidpool daar op miraculeuze wijze grotendeels van gespaard. Een Amerikaans onderzoek heeft daar nu een verklaring voor gevonden. Het opgewarmde water zou telkens door krachtige westenwind in noordelijke richting worden geduwd, waarbij er koud water uit de diepste lagen van de oceaan omhoog wordt gebracht.

De Zuidelijke Oceaan is kilometers diep, waardoor er een heel groot 'reservoir' met koud water rond Antarctica ligt. Dat is goed nieuws, want volgens de wetenschappers zou het nog eeuwen kunnen duren alvorens dat water een stijging van de temperatuur ondergaat.

"Het moment waarop het water voor de laatste keer in aanraking kwam met de atmosfeer vond nog voor de industriële revolutie plaats. Met andere woorden: dit water is nog nooit blootgesteld aan de door verbranding van fossiele brandstoffen ingegeven opwarming", vertelt onderzoeker Kyle Armour van de Universiteit van Washington in Seattle.

Met deze resultaten halen Kyle en collega's een aantal andere theorieën onderuit. Eerder werd gedacht dat de Zuidpool grotendeels gespaard bleef van opwarming doordat het warme water zich mengt met kouder water uit diepere lagen. Nu blijkt dat het verwarmde oppervlaktewater simpelweg afgevoerd wordt naar het noorden. Dat vormt meteen ook de verklaring waarom de Noordpool juist erg snel opwarmt.

De wetenschappers volgden voor het onderzoek, dat gepubliceerd werd in Nature Geoscience, de route van het opgewarmde zeewater met waarnemingsboeien en andere instrumenten.

Foto Pixabay