Waarheidscommissie in Nicaragua meldt 265 doden na protesten

Waarheidscommissie in Nicaragua meldt 265 doden na protesten

In Nicaragua zijn volgens de waarheidscommissie tijdens betogingen tegen de regering van president Daniel Ortega sinds half april 265 mensen om het leven gekomen. Dat zijn er duidelijk meer dan de begin deze week door de regering genoemde 195 dodelijke slachtoffers. Mensenrechtenorganisaties hebben echter veel meer doden geteld. De protesten tegen de vroegere revolutionaire leider Ortega waren midden april losgebarsten na de aankondiging van een hervorming van de sociale zekerheid. Hoewel Ortega de hervorming annuleerde, blijven de demonstranten eisen dat Ortega en zijn vrouw, vicepresidente Rosario Murillo, opstappen. Murillo garandeerde woensdag lokale tijd dat de regering streeft naar "gerechtigheid en schadeloosstelling" voor de getroffen families. De betogingen omschreef ze als "een poging tot een staatsgreep en terroristisch". "Deze terroristen, aanstichters, medeplichtigen, daders en criminelen" mogen niet ongestraft blijven", verklaarde ze in de Nicaraguaanse pers.

De meeste dodelijke slachtoffers zijn volgens de waarheidscommissie mannen (241). Dertien doden zijn minderjarig. De meeste slachtoffers zijn afkomstig uit de provincie Managua (114), waar een derde van de 6 miljoen inwoners leeft.

De parlementaire waarheidscommissie voor het onderzoek van de dodelijke gevallen wordt door regeringsaanhangers gedomineerd. Volgens het Centrum voor Mensenrechten (Cenidh) kwamen bij confrontaties tussen demonstranten en politie tot dusver 302 mensen om het leven. De mensenrechtenorganisatie ANPDH heeft het zelfs over 448 dodelijke slachtoffers. Bovendien spreken de menenrechtenorganisaties van meer dan 2.000 gewonden en honderden gearresteerde en vermiste mensen.

bron: Belga