Waar mama's gewoon mama mogen zijn

Waar mama's gewoon mama mogen zijn

Ook kansarme kinderen moeten alle kansen krijgen om het te maken in het leven. Dat is de visie van VZW Nasci. Hiervoor steunen ze mama's met weinig middelen op elke mogelijke manier.

Nasci is een solidariteitsvereniging die kansarme mama's gewoon mama laat zijn. Ze bieden hen alles aan om hun zorgen even te vergeten. Zo zijn ze een grote hulp op materieel vlak. Ze verdelen bijvoorbeeld fopspenen, speelgoed, kledij en grotere dingen als kinderwagens of bedjes. De mama's in nood kunnen voor alles bij deze VZW terecht. “Dat is echter niet voor alle vrouwen even gemakkelijk”, zeggen ze bij de organisatie: “Veel moeders hebben een zekere fierheid en vinden het lastig om bij ons aan te kloppen. Eenmaal ze ons kennen, valt dat gelukkig weg. We behandelen iedereen hier met het grootste respect.” Toch kunnen mama's niet blijven dingen vragen. Gedurende één jaar krijgen ze voor elk kind per seizoen een kledingpakket. Daarnaast kunnen ze allerlei extra spullen aanvragen. Na dat jaar stopt de goederenbedeling, maar kunnen mama's nog altijd voor sociaal contact bij Nasci terecht.

Vorming

Dat sociaal contact ontstaat tijdens de vormingen die Nasci aanbiedt. Veel geïmmigreerde vrouwen komen helemaal alleen naar België. Ze hebben geen vrienden of familie en kunnen bij niemand met hun vragen terecht. De VZW praat met hen over belangrijke dingen zoals gezonde voeding of anticonceptie. Ook zwaardere thema's zoals verkrachting of vrouwenbesnijdenis worden niet ontweken. Tijdens deze vormingen komen vrouwen in contact met andere mama's en bouwen ze aan hun sociaal leven.

De mama's mogen ook hun kinderen meebrengen naar Nasci. Ze komen eens in een nieuwe omgeving en genieten ervan met andere kinderen te ravotten. Volgens medewerkster Lavina is dat van groot belang: “We leren de kleinsten al spelend afstand van hun mama te nemen. Veel alleenstaande mama's wonen met hun kind in één ruimte. Als de kleintjes hun mama even niet zien, slaat de paniek toe. Hier worden ze stilaan onafhankelijk en klaar om naar school te gaan.”

Thuis

De mama's benadrukken ook zelf hoe belangrijk de organisatie voor hen is. Nasci is voor velen een tweede thuis. Een enthousiaste vrouw afkomstig van Ivoorkust vertelt over haar ervaringen met de VZW: “Vroeger ging ik rommelmarkten af op zoek naar kleding, nu koop ik enkel nog eens iets voor de feestdagen. Ik krijg hier heel veel dat mijn kinderen en ik nodig hebben.” De Armeense Lilith bevestigt dat: “Ik heb drie kinderen. Het is niet makkelijk voor mij, ik heb geen identiteitspapieren, geen werk en dus is kleding of eten kopen vaak moeilijk. Als ik iets nodig heb, kan ik het hier vragen. Het is een grote, grote hulp, dankuwel Nasci”.

Kinderarmoede

Volgens directrice Nicky Budts is de (kinder)armoede vandaag heel erg groot: “Door de vluchtelingencrisis zoeken steeds meer vrouwen hulp. Dat merken we aan het aantal uitgedeelde noodpakketten. We zaten dit jaar in augustus al aan ons gemiddelde jaaraantal.” De noodpakketten bevatten alles wat een mama nodig heeft voor haar pasgeboren kind: een rugzak met babykleertjes, een handdoek, een speelgoedje, luiers... Nicky beklemtoont dat het ongelofelijk is hoeveel mama's bevallen en amper iets bezitten om een kind groot te brengen.

Toch is het opvallend dat de mama's die bij Nasci komen en vaak in grote nood zijn, de moed niet verliezen. Medewerkster Lavina bewijst het met een quote van een kansarme Afrikaanse mama: “Wij zijn altijd in het midden, er zijn altijd mensen die het beter hebben en mensen die het slechter hebben. Ook al hebben wij het slecht, er is altijd iemand die het minder heeft en die we kunnen helpen.”

Delphine Vandenabeele