Waalse landbouwers vragen verzekering tegen droogte

Waalse landbouwers vragen verzekering tegen droogte

Verschillende vertegenwoordigers van de Waalse landbouwsector zijn vandaag samengekomen in Ciney om de gevolgen van de droogte te bespreken. Ze legden hun eisen voor aan José Renard, adjunct-kabinetschef van de Waalse minister van Landbouw René Collin. Ze vragen onder meer een verzekering tegen droogte. "Je werd al niet snel rijk, maar nu wordt het helemaal onmogelijk. Deze droogte veroorzaakt zware verliezen en enorme kosten, dat heb ik nog nooit meegemaakt. Als er binnen de vijftien dagen geen regen valt, stevenen we af op een regelrechte catastrofe", zei een landbouwer uit Ciney, Etienne Ernoux.

Als gevolg van de hoge temperaturen en de droogte staan de oogsten van alle gewassen zwaar onder druk. Landbouwers moeten grote onkosten maken om toch de nodige hoeveelheid te kunnen oogsten. Bovendien staat er niet voldoende gras op de weides.

De landbouwers vragen om een tussenkomst van het rampenfonds. "Momenteel werkt het KMI aan zijn rapport. Dat zou de komende dagen klaar moeten zijn", zei adjunct-kabinetschef José Renard daarover. "We doen er alles aan om zo snel mogelijk vooruitgang te boeken. Dankzij de beslissingen die op Europees niveau genomen zijn, moeten compensaties snel mogelijk zijn."

Daarnaast vragen de landbouwers ook andere maatregelen. "Nu kan je je enkel indekken tegen hagel. Dat zou ook mogelijk moeten zijn voor droogte", zegt Joseph Ponthier, de voorzitter van de Waalse Landbouwfederatie (FWA). "Dat is een onmisbare toevoeging aan het rampenfonds, waarbij de schadevergoedingen soms lang op zich laten wachten."

Dat zou, net zoals in sommige andere landen, kunnen met zogenaamde "parametrische" verzekeringen waarbij landbouwers hun oogst kunnen beschermen op basis van verschillende criteria zoals temperatuur en neerslag. Ze zouden daarbij zeer snel een uitbetaling ontvangen. Ook het voorstel van een weideverzekering wordt geopperd.

De FWA vraagt ook afwijkingen toe te laten met betrekking tot de vastgelegde data voor verschillende gewassen. "We willen dat de landbouwkunde en het klimaat bepalend zijn voor ons beroep, niet vooropgestelde data", zegt Ponthier. Tot slot zou de overheid onderzoek moeten verrichten naar welke gewassen in de toekomst het meest geschikt zijn.

bron: Belga