Waaier aan zorgopleidingen

Waaier aan zorgopleidingen

Geen enkele sector telt zoveel zij-instromers als de zorgsector. Alle mogelijke opleidingen zijn dan ook voorzien.

“We zijn ermee begonnen naar aanleiding van de witte woede meer dan twintig jaar geleden. Toen waren er structurele tekorten in de sector zorg en welzijn”, vertelt Peter De Tollenaere Strategisch accountmanager Social Profit van VDAB: “In 1995 zijn we gestart met een specifiek opleidingsaanbod. Toen hadden we 3.000 opleidingstrajecten. Nu spreken we over 10.187 opleidingstrajecten voor werkzoekenden voor een beroep binnen de Social Profit, waarvan 3.350 verzorgenden en zorgkundigen en 4.019 tot verpleegkundigen, dat is de hoofdbrok. Er zijn daarnaast ook opleidingen voor opvoeders, begeleiders in de kinderopvang en andere.

Ideaal

“Er zijn eigenlijk drie grote groepen: je hebt de mensen die op zoek zijn naar werkzekerheid en die een aantal troeven ontdekken in de zorg. Een tweede groep zijn mensen die het ideaalbeeld hebben van anderen te helpen en op zoek zijn naar voldoening in hun professioneel leven. Een derde groep zijn mensen die mantelzorg hebben verleend aan hun ouders of grootouders en zien dat ze tijdens die jaren toch wel wat competenties hebben verworven en daarmee verder aan de slag willen.” Maar ook mensen die het studeren moe waren en zonder diploma op de arbeidsmarkt zijn terechtgekomen, kiezen later heel bewust voor een toekomst in de zorgsector. Die laatste twee groepen, die we de zij-instromers noemen, vormen een extra potentieel om de openstaande vacatures te vullen.

De tewerkstelling van cursisten die hun opleiding beëindigden is hoog. 85,8% van de cursisten die een opleiding verzorgende of zorgkundige beëindigden vonden werk, binnen de zes maanden na het einde van hun opleiding. De diverse opleidingen verpleegkunde variëren van 77,9% voor de bachelors tot 92,9%, wat bewijst dat de opleidingen inspelen op de knelpuntvacatures in de arbeidsmarkt. “Ook de tevredenheidsresultaten bij de cursisten zijn zeer positief”, besluit De Tollenaere.