Vulkaanuitbarsting in IJsland levert spectaculaire kiekjes op (foto's)

Vulkaanuitbarsting in IJsland levert spectaculaire kiekjes op (foto's)

De vulkaan op het schiereiland Reykjanes bevindt zich ongeveer 40 kilometer ten zuidwesten van de hoofdstad Reykjavik. Er is geen bewoning in de omgeving van de vulkaan, waardoor er geen gevaar lijkt te bestaan voor inwoners. Uit beelden blijkt wel dat er boven de vulkaan een rode lucht hangt, die van kilometers ver te zien is.

"De eerste melding kwam bij het meteorologisch agentschap binnen om 21.40 uur GMT (22.40 uur in België, nvdr.). De uitbarsting werd bevestigd door webcams en satellietbeelden", zo meldt de IJslandse weerdienst op zijn website. Er werden slechts lichte seismologische schokken opgetekend.

Er werd tijdelijk code rood ingesteld voor het vliegverkeer, waardoor er even geen vliegtuigen meer konden opstijgen of landen op de internationale luchthaven van Keflavik.

Geen gevaar

De IJslandse overheid roept mensen op kalm te blijven en om zich zeker niet naar de vulkaan te begeven. Een team wetenschappers gaat per helikopter de omvang van de uitbarsting in kaart brengen. Intussen kan iedereen wel vanop afstand genieten van het bijzondere natuurfenomeen via deze unieke foto's.

IJsland telt in totaal 32 vulkanen die als actief worden beschouwd. Gemiddeld komt er eens om de vijf jaar een uitbarsting voor. In 2010 had een eruptie van de Eyjafjallajökull nog een deel van het internationaal vliegverkeer een tijd lang lamgelegd. Meer dan 100.000 vluchten werden toen afgelast.