Vuelta - David de La Cruz houdt Dries Devenyns van ritwinst

Vuelta - David de La Cruz houdt Dries Devenyns van ritwinst

De Spanjaard David de la Cruz (Etixx - Quick-Step) heeft zondag de negende etappe in de 71e Vuelta op zijn naam geschreven. Na 164,5 kilometer tussen Cistierna en Oviedo kwam De la Cruz solo over de meet, 27 seconden na de Spanjaard was de tweede plaats voor Dries Devenyns. De derde plaats ging naar de Italiaan Moreno Moser. Met Thomas De Gendt (8e) en Dylan Teuns (9e) eindigden er nog twee Belgen in de top tien. De la Cruz neemt ook de rode leiderstrui over van de Colombiaan Nairo Quintana. Vroege vluchters maken kans in deze Vuelta, dat werd de voorbije dagen bewezen. Dus was het vechten geblazen bij de start om mee te glippen in de ontsnapping. Na heel wat pogingen was het eindelijk raak na 15 kilometer voor 12 renners: Simon Clarke, Alexandre Geniez, David de la Cruz, Luis Leon Sanchez, Moreno Moser, Mathias Frank, Bartosz Huzarski, Pello Bilbao en de Belgen Dylan Teuns, Jan Bakelants, Dries Devenyns en Thomas De Gendt. Onderweg vocht De Gendt met Geniez een strijd uit om de bergtrui. De Oost-Vlaming pakte drie keer de volle buit en reed zelfs een tijdlang alleen op kop, inspanningen die hij zou bekopen op de San Tirso, waar hij Bakelants en Devenyns bij zich zag komen en hen zelfs moest laten rijden. Het Belgische duo zou nog het gezelschap krijgen van Dylan Teuns en de Spanjaard David De La Cruz, maar ook zij zouden nog bijgehaald worden door de andere vluchters op de Alto de la Manzaneda, waar Geniez de volle buit nam op de top. Meteen daarna zette Devenyns met De La Cruz een nieuwe aanval op en de twee bleven nu wel vooruit op de slotklim en zouden strijden om de dagzege. De Gendt, die de bergtrui veroverde, probeerde de kloof nog te dichten, maar tevergeefs. In het slot leek Devenyns door zijn beste krachten heen en verging het schakelen hem niet meer goed, waardoor De La Cruz al snel enkele lengtes nam en de overwinning pakte, goed voor de eerste Spaanse zege in deze Vuelta.

In de strijd om het klassement baarde deze tweede rit van een zwaar drieluik door de bergen een muis. Het tempo van Movistar lag te hoog om te ontsnappen en buiten enkele schermutselingen in de laatste 300 à 400 meter, met Brambilla die een seconde nam en Valverde die het probeerde, maar geen tijd won, gebeurde er niets. Wel is Quintana zijn leiderstrui kwijt aan De La Cruz

Maandag wordt de tiende etappe gereden in deze Ronde van Spanje, een zware rit over 188,7 kilometer tussen Lugones en Lagos de Covandonga. Dinsdag staat er een rustdag op het programma.

.

bron: Belga