VUB houdt woensdag groene lesmarathon van 12 uur

De Vrije Universiteit Brussel (VUB) organiseert woensdag een "klimaatlesmarathon". Twaalf uur lang, van 9 uur tot 21 uur, geven twaalf experten hun kijk op de klimaatproblematiek en stellen oplossingen voor. Dat meldt de VUB dinsdag. Het initiatief richt zich expliciet op scholieren en kan overal in Vlaanderen in klasverband gevolgd worden via een livestream. "We delen de bezorgdheid van de jongeren die met hun klimaatacties de politici tot actie dwingen", zegt initiatiefnemer en wetenschapsfilosoof Gustaaf Cornelis. "Met de klimaatlesmarathon willen we hen wetenschappelijke argumenten aanreiken om hun betoog kracht bij te zetten."

De klimaatlesmarathon wordt ingeleid door rector Caroline Pauwels. Onder de experten bevinden zich niet alleen een klimatoloog, zoals Wim Thiery, maar ook een politicus als Willem-Frederik Schiltz en een archeoloog als Dries Tys. Samen met de andere sprekers benaderen ze in lessen van telkens vijftig minuten de klimaatproblematiek vanuit verschillende invalshoeken.

"We geven antwoorden op diverse vragen, zoals wat de scholieren individueel kunnen doen om hun steentje bij te dragen in de strijd tegen de opwarming van de aarde", zegt Gustaaf Cornelis. "Maar we leren ze ook hoe ze het best kunnen reageren op het verwijt dat ze misschien wel spijbelen voor het klimaat, maar zelf lekker op reis gaan. En natuurlijk staan we ook stil bij de klimaatimpact van zo'n reis."

bron: Belga