VTM-journalist Patrick Van Gompel krijgt Gulden Boek van Boek.be

VTM-journalist Patrick Van Gompel heeft maandagavond van Boek.be het Gulden Boek gekregen, een jaarlijkse onderscheiding voor een persoon die zich inzet voor boeken of de verspreiding ervan, zonder zelf in het boekenvak te zitten. De prijs bestaat uit een kunstwerk van de hand van Hilde Van der Heyden. De net 60 geworden Van Gompel werkt al 28 jaar voor de nieuwsdienst van VTM, aanvankelijk als Wetstraatverslaggever en nadien als journalist in oorlogsgebieden. Tegelijkertijd heeft hij echter ook steeds veel belangstelling getoond voor boeken en strips. Hij organiseerde van 1983 tot 2003 de Stripgidsdagen in Turnhout, was voorzitter van de Bronzen Adhemar Stichting en is al 15 jaar jurylid bij de Hercule Poirotprijs voor het beste Vlaamse misdaadverhaal. Zelf waagde hij zich tot nu toe ook één keer aan het schrijven van een boek: in 1995 bracht hij "Strips Aha, de Wereld van het Beeldverhaal" uit.

Van Gompel noemt de prijs een "onverwachte beloning" voor zijn jarenlange liefde voor het boek. "Ik hield al van de geur van oude Nero's, ik kon genieten van flapperende bladzijden in encyclopedieën, ik bewonderde de schoonheid van het drukwerk van Verschuerens Woordenboek", zegt hij. "Ik heb ook altijd genoten van het enthousiasme van uitgeverijen en van mensen die op de Boekenbeurs met hart en ziel toegewijd werken. Ik kijk altijd met bewondering en verwondering naar boekenvakmensen. Als ik geen journalist was, zou ik een uitgever zijn."

De laureaat ziet in de bekroning ook een pluim voor zijn werkgever. "VTM-Nieuws doet op de Boekenbeurs echt wel iets meer dan de stand van de kookboeken meegeven", stelt hij. "Ook in de loop van het jaar brengen we boeken met nieuws, met veel plezier maar nog niet genoeg."

bron: Belga