VS zet voor het eerst F-35-jagers in Europa in ter versterking van NAVO-alliantie

In Groot-Brittannië zijn zaterdag F-35-gevechtsvliegtuigen van de luchtmacht van de Verenigde Staten aangekomen voor een Amerikaans-Europese trainingsmissie om de NAVO-alliantie te versterken. Het is voor het eerst dat de VS dergelijke toestellen in Europa inzet.

De inzet van het vliegtuig was al lang gepland, maar komt er op een moment dat de spanningen tussen de NAVO en Rusland oplopen. De VS en haar Europese bondgenoten staan op gespannen voet met Rusland vanwege zijn inval in Oekraïne en steun aan het Syrische regime.

"De voorwaartse aanwezigheid van F-35's ondersteunen mijn prioriteit om hier in Europa parate en geposteerde troepen te hebben", zei generaal Curtis Scaparrotti, de bevelhebber van de de VS-troepen in Europa, in een verklaring. "Dit vliegtuig, en vooral de mannen en vrouwen die ermee vliegen, versterken de capaciteit en slagkracht van onze NAVO-alliantie."

Het vliegtuig vloog van een basis in Utah naar een basis van de Royal Air Force in Lakenheath, Engeland. Het VS-leger gaf geen bijkomende informatie over waar de gevechtsvliegtuigen zouden opereren of wat hun opdracht zou omvatten. Wel zei het dat ze zullen trainen, de NAVO-alliantie versterken en "vertrouwd zullen raken met de diverse condities waarin ze in Europa moeten opereren".

De VS versterkte de voorbije jaren haar militaire aanwezigheid in Europa, vooral in Oost-Europa, om de stabiliteit te bewaren in de oostelijke NAVO-lidstaten. Aanleiding was de Russische annexatie van de Krim en de steun van Moskou aan separatisten in het oosten van Oekraïne.

Het is voor het eerst dat de luchtmacht van de VS haar variant van de F-35 inzet in Europa. President Donald Trump heeft zich al zorgen gemaakt over de uit de pan swingende kosten van het toestel.

bron: Belga