VS willen werk maken van modernisering en uitbreiding raketafweersysteem

De regering-Trump wil werk maken van een uitbreiding van het Amerikaanse raketafweersysteem. Ze denkt onder meer aan investeringen in in de ruimte gestationeerde systemen, zo blijkt volgens Amerikaanse media uit een document van het Pentagon. Hoe de plannen te financieren, is nog niet duidelijk. Volgens bronnen binnen de Amerikaanse regering is er onder meer een voorstel om sensoren in de ruimte te plaatsen om raketlanceringen in andere landen sneller op te merken. Ook stelt de regering een studie voor naar een afweersysteem in de ruimte, om vijandelijke raketten af te schieten. Volgens de krant Washington Post wordt er bovendien gedacht aan een systeem met high-energy lasers om raketten kort na de lancering te vernietigen. Een regeringsmedewerker beklemtoont dat de plannen louter defensief zijn.

De plannen staan in een strategisch document met de naam "Missile Defense Review". Het is voor het eerst sinds 2010 dat de VS werk maken van een dergelijke herziening. De aanpassingen zouden volgens regeringsbronnen noodzakelijk zijn in een omgeving waarbij de bedreiging niet enkel van ballistische raketten komt, maar ook van gesofisticeerde kruisraketten en hypersonische raketten. Daarbij wordt verwezen naar Rusland en China.

Het is niet voor het eerst dat de VS naar die twee landen verwijzen in een strategische documenten over de upgrade van de eigen defensiesystemen. Sommige waarnemers vrezen dat op die manier een nieuwe wapenwedloop wordt ingezet. Hun bezorgdheid wordt ook gevoed door Trumps eerdere mededeling dat hij zich niet langer gebonden voelt door het ontwapeningsakkoord INF, omdat ook Rusland zich niet aan dat verdrag zou houden.

bron: Belga