VS willen kandidaten voor green card of visum weigeren die overheidssteun krijgen

VS willen kandidaten voor green card of visum weigeren die overheidssteun krijgen

Mensen die sociale steun krijgen van de overheid, zullen in de toekomst niet meer in aanmerking komen voor een verblijfsvergunning of een visum voor de Verenigde Staten. Dat staat in een verordering die de regering van de Amerikaanse president Donald Trump vandaag heeft gepubliceerd. Immigranten die in aanmerking komen voor overheidssteun en zo een "last voor de gemeenschap" worden, zullen de toegang tot het land worden ontzegd en zij die al in de VS zijn zullen geen green card (verblijfsvergunning) krijgen, zo staat in de nota. Als ze al een verblijfsvergunning hebben, zullen ze de Amerikaanse nationaliteit niet krijgen.

De nieuwe regeling is gericht tegen arme immigranten, die voor een beperkte periode zouden profiteren van een woontoelage of voedselbonnen als ze in de VS aankomen. "Met de regeling verdedigt de administratie van president Trump opnieuw de idealen van autonomie en individuele verantwoordelijkheid, door te verzekeren dat immigranten in staat zijn om zichzelf te onderhouden en hier te slagen in het leven", aldus Ken Cuccinelli, interim-directeur van de Amerikaanse immigratiediensten.

Volgens het Witte Huis beschermt de nieuwe regeling de Amerikaanse belastingbetaler, stelt ze het systeem van overheidssteun veilig voor kwetsbare Amerikanen en zal ze ervoor zorgen dat de wet wordt gerespecteerd, klinkt het in een persbericht.

"De Amerikaanse immigratiewetgeving houdt in dat zij die in de VS komen wonen geen last worden voor de maatschappij. Sinds jaren wordt deze duidelijke eis genegeerd, wat enorm weegt op de Amerikaanse belastingbetaler. Nu gaat die wetgeving eindelijk gerespecteerd worden", aldus het presidentschap.

bron: Belga