VS willen Iraanse rakettesten bespreken in VN-Veiligheidsraad

De Verenigde Staten zullen maandag de recente tests met ballistische raketten door Iran voorleggen tijdens de bijeenkomst van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties. Dat heeft VS-ambassadeur bij de VN Samantha Power vrijdag aangekondigd. De VS waren "diep bezorgd" over de "gevaarlijke lanceringen", die "provocerend en destabiliserend" zijn, aldus Power in een mededeling. De Amerikaanse wees er bovendien op dat de V-raad Iran vorig jaar nog had opgeroepen om geen ballistische raketten te lanceren die kernwapens zouden kunnen dragen.

Iran liet weten dat het dinsdag en woensdag een reeks tests had uitgevoerd met ballistische raketten. Een verantwoordelijke van Defensie had verklaard dat de raketten "onze verafgelegen vijanden kunnen raken", en in het bijzonder "het zionistische regime" van Israël. "We veroordelen dergelijke bedreigingen tegen een andere VN-lidstaat en een van onze trouwste bondgenoten", reageerde Samantha Power daarop. Ze wees op "het belang om samen te werken met onze partners in de wereld om het ballistische programma van Iran te stoppen en te verzwakken".

Het ministerie van Buitenlandse Zaken in Teheran had de raketlanceringen eerder al verdedigd door te stellen dat ze geen inbreuk waren op de internationale nucleaire akkoorden. De raketten kunnen namelijk geen kernkoppen dragen, aangezien Iran geen kernprogramma heeft, klonk het. Het ministerie liet ook weten dat het zijn raketprogramma zal voortzetten, en zal blijven toekijken dat de akkoorden worden nageleefd.

bron: Belga