VS gaan in de mist

VS gaan in de mist

Om de gemoederen te bedaren werd de Veiligheidsraad in allerijl samengeroepen, maar dat was tevergeefs. De Russische VN-ambassadeur Vitaly Tsjoerkin liep boos weg nadat zijn Amerikaanse collega Samantha Power het spoedoverleg een stunt had genoemd. Het was volgens Power ook "ongeëvenaard cynisch en hypocriet" omdat Rusland nooit de wreedheden van de Syrische regeringstroepen heeft veroordeeld.

Hoewel de VS hun spijt hebben betuigd aan de Russische regering over het ongeluk, is de kous daarmee niet af. De Russen eisen een grondig onderzoek over het incident dat plaatsvond bij een conclaaf dat in handen is van het Syrische regeringsleger, maar omsingeld wordt door terreurorganisatie IS. Een woordvoerder van het Amerikaanse ministerie van Defensie zei dat de piloten dachten dat ze IS-doelen aan het bombarderen waren en dat Rusland eerder op de dag ingelicht werd. De Russen stellen dan weer dat het ongeluk is kunnen gebeuren omdat de VS weigeren met hen samen te werken waardoor ze IS rechtstreeks een duwtje in de rug geven. Een ding waar beide landen het er wel over eens zijn, is dat het akkoord over het staakt-het-vuren, dat amper een week van kracht is, nu nog meer onder druk staat.

Ondertussen wist IS in hetzelfde stadje een MiG-gevechtsvliegtuig van de Syrische luchtmacht neer te halen. Dat heeft het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten bevestigd. De piloot overleefde de aanval niet.