VS en Verenigd Koninkrijk dienen "best and final offer" in ter vervanging F-16's

VS en Verenigd Koninkrijk dienen "best and final offer" in ter vervanging F-16's

De Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk hebben vandaag aan het Belgische ministerie van Defensie hun "best and final offer" (BaFo) ingediend, hun definitieve voorstellen voor de vervanging van de verouderende F-16's. Dat is vernomen uit Britse en Amerikaanse bronnen. Voor de vervanging is een procedure uitgeschreven, een "Request for Government Proposal (RFGP)". Twee vliegtuigbouwers stapten in die 'aanbestedingsprocedure': het Amerikaanse Lockheed Martin, dat de F-35 bouwt, en de Eurofighter Typhoon van een Europees consortium rond Airbus en BAE.

De voorstellen zijn overgemaakt aan de cel ACCaP ("Air Combat Capability Program"), die het programma voor de vervanging leidt binnen de generale staf van Defensie. Dat gebeurde "om 9 uur door de Britse overheid, door de wing commander Paul Carrier van de Royal Air Force en door James Cooper van de Britse defensiegroep BAE Systems", aldus dat bedrijf.

Voor de Verenigde Staten is het definitieve voorstel overgemaakt door vertegenwoordigers van de Amerikaanse luchtmacht (USAF), van het F-35 Joint Program Office (het kantoor van het Pentagon dat het programma rond het gevechtsvliegtuig leidt), van het Defense Security Cooperation Agency (DSCA), de Amerikaanse ambassade en van de bedrijven Lockheed Martin en Pratt & Whitney. Dat is vernomen bij de ambassade.

De regering wil de huidige 54 F-16's vervangen door 34 nieuwe gevechtsvliegtuigen, een investering van zowat 3,6 miljard euro voor de aankoop alleen. Dat gebeurt via staatsagentschappen, onze regering wil voor de aankoop immers een overeenkomst van staat tot staat sluiten.

bron: Belga