VS-Congres keurde ook olieboringen in natuurgebied in Alaska goed

Het Congres van de Verenigde Staten heeft woensdag het licht op groen gezet voor olie- en aardgasboringen in het Arctic National Wildlife Refuge (ANWR), het natuurgebied in het noordoosten van Alaska. De bepaling werd te elfder ure toegevoegd aan de belastinghervorming, die dinsdag door het Congres werd goedgekeurd, en volgens Trump "Amerika zijn grandeur zal terugbezorgen". Al decennialang zijn de boringen het voorwerp van verhit debat. In het verleden konden milieugroeperingen de boringen in het ANWR steeds tegenhouden. Maar deze keer dus niet. De boringen werden toegevoegd aan de belastingwet, die gesteund werd door de Republikeinen, en doorgedrukt werd door president Donald Trump.

De vertegenwoordigers van Alaska in het parlement, twee senatoren en één lid van het Huis van Afgevaardigden, stemden voor. Politici uit Alaska en de olie-industrie hebben al decennia het doel om Alaska open te stellen voor boringen.

De voorzitter van het Huis van Afgevaardigden, Paul Ryan, noemde de boringen "de meest ambitieuze stap die we de voorbije jaren hebben genomen om onze energietoekomst veilig te stellen". Hij zei dat het deel van het ANWR dat open zal staan voor de boringen "een klein niet-natuurgebied" is.

Trump zei woensdag dat de goedkeuring van de boringen in het ANWR een "immens wetsvoorstel" op zich is. "We gaan beginnen boren in het ANWR, een van de grootste oliereserves ter wereld, dat dit land veertig jaar lang niet kon aanraken."

Senator Lisa Murkowski zei dat de grotere vraag naar olie de hoofreden was voor haar steun. "De realiteit is dat de vraag naar olie stijgt, niet daalt. We moeten moeten meer voorraad aanbieden, en onze gebieden met de hoogste potentie openstellen".

De wetgeving is een enorme nederlaag voor milieugroeperingen, die al sinds de jaren zeventig zich verzetten tegen de boringen. De Sierra Club, een milieugroepering, gaf al aan dat het zich er tegen zal blijven verzetten.

bron: Belga