VRT mag 3,6 miljoen euro extra uit reclame halen

door
Belga
Leestijd 2 min.

De VRT mag van de Vlaamse regering een extra dividend van 3,6 miljoen euro uit zijn reclameregie (VAR) halen. Dat meldt De Morgen. "Als Vlaanderen blijft beknibbelen op de werkingsmiddelen, zullen er elk jaar vier fictiereeksen minder worden gemaakt", waarschuwde Luc Van den Brande, de voorzitter van de raad van bestuur van de VRT, de politiek voor de zomervakantie voor de financiële toestand.

Voor 2019 moeten de kijkers niet vrezen dat ze minder fictie zullen zien op Eén of Canvas. De Vlaamse regering heeft de VRT de toestemming gegeven om een extra dividend uit de reclameregie van de VRT te halen. Bovenop de normale 3,6 miljoen euro komt er nog eens 3,6 miljoen euro extra, aldus de krant.

Volgens bronnen werd dat extra dividend niet zomaar toegekend. Minister-president Geert Bourgeois (N-VA) was not amused met de besparingen bij Klara en de vijf ontslagen bij de klassieke radiozender. Minister van Media Sven Gatz (Open Vld) ontkent dat die koppeling is gemaakt. "Het dividend uit de reclameregie kan de VRT nu gebruiken als compensatie voor het niet-indexeren van de werkingskosten. Later dit najaar heb ik met de VRT gesprekken over een aanpassing van de beheersovereenkomst. Daarbij zullen we dan wel praten over Klara en hoe de cultuurverdieping bij de VRT kan worden behouden of versterkt."

"We verwelkomen dat de Vlaamse regering akkoord gaat dat de VRT een extra dividend uit haar dochter VAR kan uitkeren om de correcte invulling van de beheersovereenkomst te blijven waarborgen", reageert VRT-woordvoerder Bob Vermeir op vrtnws.be.

bron: Belga