Vrouwen rukken op in bedrijven

De raden van bestuur van de 126 bedrijven op de beurs van Brussel vervrouwelijken in sneltempo. Bijna een kwart van de in totaal 1.008 bestuurders is vrouw, schrijft De Tijd zaterdag. In 2014 was dat nog minder dan 20 procent, tien jaar eerder amper 6 procent. De vervrouwelijking zet ook door in de lijst van machtigste bestuurders, die De Tijd opstelde door punten te geven naargelang de omvang van hun bedrijf en hun functie. Terwijl in de top 20 van 2014 één vrouw stond, zijn dat er nu vier. Het gaat om de gewezen zakenadvocate en Gimv-voorzitster Hilde Laga, Proximus-CEO Dominique Leroy, Melexis-topvrouw Françoise Chombar en Evelyn du Monceau, die onder meer bij UCB en Solvay mandaten heeft.

Acht beursgenoteerde bedrijven hebben een vrouwelijke CEO, negen een voorzitster van de raad van bestuur. Bij de vastgoedgroep QRF zijn de twee functies in handen van een vrouw. Een op de zes beursgenoteerde ondernemingen heeft nog altijd geen vrouwelijke bestuurder.

Daarnaast merkt De Tijd een verschuiving van de economische macht naar Vlaanderen. Ruim driekwart van de topbestuurders is Vlaams. Tot het einde van de jaren negentig stond er steevast een Franstalige op de eerste plaats.

bron: Belga