Vrouwen mogen voor het eerst een voetbalwedstrijd bijwonen in Saoedi-Arabië

Vrouwen mogen voor het eerst een voetbalwedstrijd bijwonen in Saoedi-Arabië

Vrouwelijke voetbalsupporters mogen vandaag voor het eerst in de geschiedenis van het aartsconservatieve koninkrijk Saoedi-Arabië een wedstrijd bijwonen in het stadion. Een vak met 10.000 zitjes werd gereserveerd voor vrouwen en gezinnen in het Koning Abdullah-stadion van Jeddah voor de competitiewedstrijd tussen al-Ahly en al-Baten. Het is een van de drie wedstrijden die vrouwen deze maand van de Saoedische autoriteiten in het stadion mogen zien. De andere twee worden gespeeld op zaterdag 18 januari in de hoofdstad Riyad en de stad Dammam in het oosten van het land. Minstens 1.200 tickets werden al aan vrouwen en gezinnen verkocht, maar in de uren voor de match wordt verwacht dat ze wellicht allemaal de deur zullen uitgaan, schrijft de krant Okaz. Beide ploegen hebben voetbaltruitjes in de clubkleuren tegen verlaagde prijzen aangeboden om vrouwelijke supporters aan te trekken.

Voetbal is de belangrijkste sport in Saoedi-Arabië, dat zich ook heeft geplaatst voor het WK deze zomer in Rusland.

De Saoedische sportautoriteit had in oktober aangekondigd dat drie stadions, waar enkel mannen binnen mochten, zouden worden voorbereid om ook gezinnen en vrouwen te ontvangen, in een apart vak en met een aparte ingang.

In september had de Saoedische koning Salman bin Abdelaziz aangekondigd dat vrouwen vanaf juni zelf een auto mogen besturen, wat een einde maakt aan een lang en omstreden verbod. Algemeen wordt aangenomen dat de machtige kroonprins Mohammed bin Salman achter die beslissing schuilgaat om het land meer open te stellen en het internationaal imago nieuw leven in te blazen.

bron: Belga