Vrouwen investeren minder maar wel beter dan mannen

Vrouwen investeren minder maar wel beter dan mannen

Over het algemeen investeren vrouwen minder dan mannen maar hun return on investment is wel hoger dan bij mannen.

Dat blijkt uit een studie van Terry Odean, professor aan de University of California. De reden hiervoor is dat de beleggingsportefeuilles van vrouwen  gevarieerder en minder risicovol zijn waardoor ze meer  succes boeken. Vrouwelijke ondernemers zullen eerder succes boeken door ambitie en  toewijding, terwijl mannen hun succes vaak te danken hebben aan een rebelse attitude en het nemen van risico's.

Maar het is die voorzichtigheid die ervoor zorgt dat vrouwen soms geen enkel risico willen nemen. "Vrouwen willen de zekerheid van een grote spaarrekening wanneer ze op pensioen gaan", legt Cindy Hounsell uit in een interview met NPR. Hounsell is de voorzitter van Women's Institute for a Secure Retirement. Volgens haar zijn vrouwen als de dood voor hun pensioen en willen ze zeker genoeg geld hebben om nog comfortabel te kunnen leven. Vele vrouwen sparen dus maar weinigen zullen investeren.

Het feit dat mannen meer risico's zullen nemen, ook op financieel vlak, valt te verklaren door de hormonenspiegel. Een wetenschappelijke studie toonde aan dat testosteron aanzet tot het nemen van risico's, zowel bij mannen als bij vrouwen. Maar mannen hebben van nature meer testosteron dan vrouwen. Mannen zullen dus sneller hun geld investeren, wat risicovoller is dan het op een spaarboekje te laten staan.

Hounsell wil nu vrouwen aanzetten om ook te investeren maar financiële adviseurs zullen sowieso hun tactieken moeten aanpassen aan generatie Y. Die generatie is opgegroeid met financiële crisissen en zal bijgevolg minder snel in aandelen investeren.