Vrouwen aan de macht: twee Belgische boegbeelden

Geëngageerde vrouwen moeten we niet alleen in Hollywood gaan zoeken, ook in ons land zijn er voorloopsters die het goede voorbeeld geven.
door
Mare
Leestijd 2 min.

Alexandra Smarandescu

De 21-jarige Alexandra Smarandescu schopte het vorige maand tot voorzitter van de Vlaamse Jeugdraad. «Ik heb soms het gevoel dat ik onderschat word omdat ik een vrouw ben, al kan dat ook met mijn achternaam te maken hebben. Ik heb het ‘geluk' dat ik een ingewikkelde achternaam heb en dat ik een vrouw ben.» (lacht)

Belga / B. Doppagne

Het verbaast dan ook niet dat de VUB-studente rechten veel aandacht belooft te besteden aan diversiteit. «Ik probeer zoveel mogelijk vrouwenrechten te promoten, waar ik ook maar ben. Zo was ik een tijdje terug op een internationale conventie over vrouwenrechten en leiderschap in Boston. Daar waren 125 meisjes van 25 verschillende landen aanwezig. Hoewel we heel verschillend waren, was het fijn om te zien dat het mogelijk is om samen te werken over de cultuurverschillen heen. We hadden ook allemaal hetzelfde voorbeeld: de Pakistaanse activiste Malala Yousafzai.»

Ik krijg vaak de vraag of ik mezelf nu als rolmodel beschouw, maar aan dat idee moet nog een beetje wennen. Ik zie mezelf ook gewoon als Alexandra. Als ik iemand kan helpen, de juiste richting uitsturen, motiveren of meer zelfvertrouwen geven, dan neem ik die rol heel graag op mij. Maar ik heb zelf nog niet de juiste manier ontdekt om alles goed aan te pakken. Daarom kijk ik ook op naar andere vrouwen van wie ik nog veel kan leren. Al is het vandaag nog een probleem dat veel jonge meisjes vaak geen rolmodellen hebben. Ze zien in de krant of op tv niemand die op hen lijkt of met wie ze zich identificeren. Dat moet veranderen.»

Assita Kanko 

MR-politica Assita Kanko pleit voor meer sisterhood en gewoon meer vrouwen in de politiek tout court. Daarom lanceerde ze een politieke incubator, Polin. Bedoeling is om vrouwen die zelf stappen willen zetten in de politiek of die erin geïnteresseerd zijn, samen te brengen. «Ik was door een Franse start-up uitgenodigd om te spreken op een evenement waarop vrouwen over de partijgrenzen heen hun ervaringen kwamen delen en kwamen praten hoe ze de beste konden worden in hun vak. Ik voelde een enorme kracht en energie in de zaal. Daarom vond ik dat er in België iets gelijkaardig moest komen. Zo is Polin ontstaan.»

Foto VRT

Er zullen jaarlijks evenementen plaatsvinden, met nationale en internationale sprekers, workshops en netwerkmomenten. Daarnaast worden er om de drie maanden academy's georganiseerd. «Het ultieme doel is zo veel mogelijk vrouwen aan de macht krijgen, ongeacht hun taal of partijkleur. De wereld zou er helemaal anders uitzien. Nu is slechts 10% van alle wereldleiders een vrouw. Ik vraag me echt af waar die vrouwen zijn. Het paradigma moet veranderen, net zoals het machtsbeeld, zodat ook de prioriteiten van de politieke agenda verschuiven.»

«Als er over macht wordt gepraat, gaat men er te vaak vanuit dat het over een man gaat. Dat krijgen we van kindsbeen mee, terwijl er geen verschil is tussen wat mannen en vrouwen aankunnen. De tijd is gekomen dat vrouwen het voor het zeggen hebben. En we gaan geen toestemming meer aan mannen vragen om het te mogen doen, maar gewoon onze plaats opeisen.» Omdat Polin belangrijker is dan haar eigen politieke project, is Kanko niet van plan om te komen bij de lokale verkiezingen. Momenteel is ze nog MR-gemeenteraadslid in Elsene. «Mijn hart ligt bij Polin en ik wil me daar fulltime mee bezig houden.»