Vrouw stuurde jarenlang geheime berichten naar echtgenoot via Teletekst

Vrouw stuurde jarenlang geheime berichten naar echtgenoot via Teletekst

Linda Van Crombruggen was er bij toen Teletekst in 1980 werd opgestart. Omdat er in die periode nog geen sms, smartphones of WhatsApp bestond, maakte de toen 25-jarige vrouw gretig gebruik van het medium om boodschappen te sturen naar haar man, zoals "Wij zitten zonder brood, kan jij nog even naar de winkel?" of "Kun je mij om kwart over zes komen halen aan het station?".

De geheime communicatie gebeurde via pagina 848, een pagina die voor alle kijkers toegankelijk was, maar waarbij je enkel een zwart scherm te zien kreeg. "Op elke afstandsbediening zat in die tijd een knop met een vraagteken. Daarmee kon je via Teletekst oplossing van raadsels opvragen en dus ook mijn privéberichten boven water halen", vertelt Van Crombruggen.

Uiteindelijk besloot ze om eind jaren 80 toch te stoppen met haar experimentele boodschappen. "Een kijker ontdekte dat pagina 848 actief was. Ik was bang dat iemand anders op het vraagteken drukte en de berichten zou ontdekken." Achteraf bekeken, geeft ze toe dat de situatie vanuit het oogpunt van beroepsethiek niet verantwoord was. "Maar ik was jong en Teletekst was nieuw en dan ga je eens experimenteren", besluit Van Crombruggen.

Foto R.V.