Vrouw ontwikkelt kleptomanie na plastische chirurgie

Vrouw ontwikkelt kleptomanie na plastische chirurgie

Nadat een vrouw een plastische ingreep onderging in Brazilië, werd ze niet enkel wakker met een grotere borsten. De chirurgen hadden meteen na de operatie in de mot dat er iets mis was. De vrouw had vlagen van vergeetachtigheid en reageerde lethargisch en apathisch na haar operatie.

Twee testen legden de oorzaak al snel bloot. Door een tijdelijk tekort aan zuurstof was een deel van de hersenen beschadigd geraakt. Coauteur Fabio Nascimento verklaarde dit bij Quartz. Hij legt de oorzaak bij de doelbewuste bloeddrukverlaging, een standaardingreep bij operaties om het bloeden te beperken. "Het brein heeft zeer veel energie nodig. Wij geloven dat de verlaging van de bloeddruk ervoor zorgde dat er niet genoeg bloed naar de hersenen stroomde", aldus Nascimento.

Daardoor had de vrouw in de weken na de operatie moeite om haar impulsen onder controle te houden en ontwikkelde ze zelfs een lichte vorm van kleptomanie. Dwangmatig stal ze dingen die ze probleemloos kon betalen. Telkens ze betrapt werd, moesten haar dokters aan de politie uitleggen dat het om een tijdelijke psychiatrische stoornis ging. Enkele weken later herstelden haar hersenen zich gelukkig. Haar dwang om te stelen verdween ook als sneeuw voor de zon.