Vrouw doneert haar baarmoeder aan andere vrouw zodat zij kinderen kan krijgen

Vrouw doneert haar baarmoeder aan andere vrouw zodat zij kinderen kan krijgen

Heather Bankos werkt als verpleegster op een intensieve zorg voor pasgeborenen. De 31-jarige vrouw uit Pennsylvania is gelukkig getrouwd en heeft drie kinderen van 8, 6 en 3 jaar. Ze hield ervan om zwanger te zijn, maar hoeft geen kinderen meer. Door haar job ziet ze regelmatig koppels in tranen na een mislukte zwangerschap. Daardoor wilde ze voor het uiterste gaan om vrouwen die geen kinderen kunnen krijgen, te helpen.

Uniek onderzoeksprogramma

In eerste instantie dacht ze aan draagmoederschap, maar omdat ze voor haar job regelmatig meevliegt in helikopters en vliegtuigen, liet ze die ambitie varen. Vorig jaar las Bankos een artikel over de eerste baby ter wereld die geboren werd via een onderzoeksprogramma van het Baylor University Medical Center in Dallas. Door hun onderzoek kunnen vrouwen die lijden aan het MRKH syndroom (Mayer-Rokitansky-Küster-Hauser syndroom) – een aandoening waarbij vrouwen geen vagina en baarmoeder hebben – door middel van een baarmoedertransplantatie alsnog kinderen krijgen. Bankos voelde zich meteen geroepen en meldde zich aan bij het onderzoeksprogramma.

Geen vervroegde menopauze

Na enkele uitvoerige tests kreeg ze in februari het verlossende telefoontje: ze hadden een ontvanger voor haar gevonden. De operatie duurde ongeveer elf uur. Haar eileiders en baarmoeder werden verwijderd door middel van robotchirurgie. Haar eierstokken heeft ze nog zodat ze hormonen blijft aanmaken en niet in een vervroegde menopauze terechtkomt. De transplantatie verliep goed en de baarmoeder werkt zoals het hoort.

Dankbaar

Bankos was slechts de 70ste vrouw ter wereld die dergelijke baarmoedertransplantatie liet ondergaan. Ze zou er meteen opnieuw voor tekenen, al was het maar voor de dankbare reactie van de vrouw die ze geholpen heeft. “Mijn ontvanger was enorm lief toen ik in het ziekenhuis lag. Ze stuurde me kaartjes en een cadeautje. Ik liet haar weten dat ik haar ooit wil ontmoeten, maar dat kan pas als ze bevallen is. Ik ben zo blij dat ik hier deel van kon uitmaken. Elke vrouw die kinderen wil, moet de kans hebben om er te kunnen krijgen. Ik heb het gevoel dat het mijn roeping was om iemand te helpen, of dat nu iemand was die ik ken of een wildvreemde. Ik zou het meteen opnieuw doen”, vertelt ze aan Time.

Facebook / Heather Bankos