Vrouw die Hitlers tanden moest bewaren, doet haar verhaal

Vrouw die Hitlers tanden moest bewaren, doet haar verhaal

Beeld je even in dat je 25 jaar bent, in opdracht van het Russische leger aanwezig bent in het verwoeste Berlijn en van je chef een doosje in je handen geduwd krijgt. "Dat zijn de tanden van Hitler", krijg je te horen. Dat is wat Yelena Rzhevskaya overkwam.

Niet meer dan een halve kaak

Rzhevskaya werkte als vertaalster bij de geheime dienst. Na de dood van Hitler kreeg ze van haar oversten de opdracht om te verifiëren dat de gevonden restanten ook echt aan de Duitse leider toebehoorden. Meer dan een halve kaak en wat tanden kreeg ze daarvoor niet. De reden waarom zij uitverkoren was om die in bewaring te houden? "Je bent een vrouw en dus is de kans kleiner dat je dronken wordt en ze kwijtraakt", klonk het.

De vertaalster ging eerst op zoek naar de tandarts van Hitler, maar die was gevlucht naar de Duitse bergen. Gelukkig waren zijn patiëntengegevens wel nog achtergebleven, meldt The Daily Mail. Met de hulp van een verpleegster van het ziekenhuis konden de Russen de juiste documenten vinden en zo bewijzen dat Hitler effectief dood was. En de tanden, die verdwenen in een speciale doos en verhuisden naar Moskou. Pas in 2000 zouden ze weer opduiken, in een tentoonstelling over de 55ste verjaardag van het einde van WOII.