Vroegste bewijs van menselijk geweld gevonden

Vroegste bewijs van menselijk geweld gevonden

Menselijke resten afkomstig uit een grot in het noorden van Spanje tonen bewijs van een dodelijke aanval die 430.000 jaar geleden plaatsgreep. Het bewijst dat geweld een intrinsiek deel was van de vroegste menselijke groeperingen.

Wetenschappers onderzochten een schedel van een site die de Pit of Bones wordt genoemd. Ze vonden twee breuken in het hoofd en concludeerden dat ze het gevolg moeten zijn geweest van "meerdere klappen" en een "intentie om te doden" impliceren.

Het onderzoek werd uitgevoed met behulp van moderne medische technieken. Ze maakten een virtuele reconstructie van de schedel. Daaruit bleek dat de twee breuken haast identiek waren, wat zou aantonen dat ze allebei door eenzelfde object teweeg werden gebracht.

"Dit individu werd gedood door interpersoonlijk en dodelijk geweld. Het geeft ons een kijk in een onzichtbaar aspect van het sociale leven van onze vroege voorouders", zegt de Spaanse onderzoeker Nohemi Sala.

Professor Debra Martin, een antropoloog van de Universiteit van Nevada, was geschokt door het nieuws. "Ik vermoed dat als we nog verder gaan met onderzoeken en nog meer bewijs vinden, we zullen ontdekken dat agressie en geweld al altijd bij ons is geweest", meldt ze.

De site, waar in totaal zo'n 28 lijken liggen, is een belangrijke plaats voor wetenschappers die het ingewikkelde verhaal van de menselijke oorsprong proberen te achterhalen.