Vroegere Republikeinse Congresleden scharen zich achter resolutie tegen noodtoestand

door
Belga
Leestijd 2 min.

De weerstand tegen de door de Republikeinse president Donald Trump uitgeroepen nationale noodtoestand om naar goeddunken een peperdure muur langs de grens met Mexico te bouwen groeit: 23 vroegere Republikeinse Congresleden hebben hun zittende partijgenoten opgeroepen een door de Democraten ingediende resolutie tegen de maatregel te steunen. De vroegere Congresleden van de Grand Old Party (GOP) argumenteren in een vandaag door Politico gepubliceerde brief dat Trump aan het parlement voorbijgaat. Onder de ondertekenaars is de vroegere senator en minister van Defensie Chuck Hagel. Hij ondertekende net als 57 anderen ook een vandaag door de Washington Post gerapporteerde verklaring tegen de nationale noodtoestand. Die verklaring kreeg ook de handtekening van de vroegere (Democratische) minister van Buitenlandse Zaken Madeleine Albright.

Het Huis van Afgevaardigden stemt morgen over de vrijdag door de Democraten ingediende resolutie. Gezien zij het Huis controleren, zal de tekst naar verwachting groen licht krijgen. Misschien kan dit ook in de Senaat waar de GOP niettemin een kleine meerderheid heeft. Zelfs al krijgt de tekst daar ook goedkeuring, dan zal Trump, zoals hij al heeft aangekondigd, zijn veto stellen. Om dit weer ongedaan te maken is een tweederdemeerderheid in beide kamers vereist. Wat op zijn zachtst gezegd minder vanzelfsprekend is.

Trump heeft op 15 februari de nationale noodtoestand uitgeroepen, om zonder parlementaire toestemming "zijn" muur langs de Mexicaanse grens te bouwen. Hij wou 5,7 miljard dollar van het Congres, maar die kreeg hij niet. De resolutie zegt dat het staatshoofd de scheiding der machten uitholt.

bron: Belga