Vroegere presidentskandidaat Mitt Romney op weg naar de Amerikaanse Senaat

Vroegere presidentskandidaat Mitt Romney op weg naar de Amerikaanse Senaat

De vroegere presidentskandidaat en gouverneur Mitt Romney heeft gisteren in de staat Utah met ruime voorsprong de Republikeinse voorverkiezingen voor de Senaat gewonnen. Romney is een hevige criticus van president en partijgenoot Donald Trump. "Wel, men zou kunnen zeggen dat ons team de primary heeft gewonnen", zei Romney tegen zijn aanhangers. Hij heeft volgens voorlopige tellingen met meer dan zeventig procent van de stemmen zijn conservatieve tegenstander Mike Kennedy verslagen.

Wellicht zal Romney (71) in november ook een Senaatszetel veroveren want al 42 jaar stuurt Utah geen Democraten naar het hogerhuis van het Amerikaanse parlement.

Tijdens de presidentsverkiezingen van 2016 haalde Romney zwaar uit naar Trump, die hij een "charlatan" heeft genoemd. Later milderde hij zijn retoriek, maar zwoer hij ook zijn mond niet te zullen houden bij eventuele fouten van het staatshoofd, dat hem gisteren via Twitter voor zijn overwinning heeft gelukgewenst.

Romney was tussen 2003 en 2007 gouverneur van Massachusetts. In 2008 deed hij een vergeefse gooi naar de Republikeinse nominatie voor het Witte Huis. Vier jaar later veroverde hij wel die nominatie, maar hij moest bij de eigenlijke verkiezingen de duimen leggen voor de zittende Democratische president Barack Obama.

bron: Belga