Vredesakkoord Colombia - Santos en "Timosjenko" ondertekenen vredesakkoord

Vredesakkoord Colombia - Santos en "Timosjenko" ondertekenen vredesakkoord

In Cartagena hebben de Colombiaanse president Juan Manuel Santos en Farc-leider Rodrigo Londoño, alias "Timosjenko", maandag (dinsdagochtend Belgische tijd) het vredesakkoord getekend, dat ze eind augustus overeenkwamen en dat een einde moet maken aan een conflict dat meer dan 50 jaar heeft geduurd. Santos en Timosjenko tekenden het 297 pagina's tellende document met een pen gemaakt uit een gerecycleerde kogel met de inscriptie "kogels bepaalden ons verleden, het onderwijs onze toekomst".

Voor de aanvang van de ceremonie noemde Santos de ondertekening van het akkoord "een nieuwe dag voor Colombia, een nieuwe fase in onze geschiedenis, die van een land van vrede".

"De oorlog van de wapens is tot een einde gekomen, het debat van de ideeën is begonnen", klonk het ook bij de Farc.

In het akkoord zijn onder meer landbouwhervormingen, acties tegen drugshandel, politieke participatie van gedemobiliseerde guerillastrijders en de creatie van een systeem van overgangsrechtspraak opgenomen. In de komende zes maanden zullen de zowat 8.000 overblijvende Farc-rebellen hun wapens inleveren. Dat proces wordt gecontroleerd door de Verenigde Naties.

Het akkoord moet een einde maken aan een conflict dat meer dan 50 jaar geduurd heeft tussen de regering, rechtse paramilitairen en linkse guerillastrijders, waarbij meer dan 220.000 mensen om het leven kwamen en miljoenen mensen op de vlucht sloegen.

bron: Belga