Vrachtwagensector sensibiliseert zwakke weggebruikers

De vrachtwagensector wil de zwakke weggebruikers sensibiliseren voor dodehoekongevallen. Sectorfederatie UPTR verdeelt 20.000 stickers en roept haar leden op om zoveel mogelijk deel te nemen aan lokale acties die bijvoorbeeld schoolkinderen waarschuwen voor de gevaren. "Vrachtwagenchauffeurs rijden eigenlijk zeer veilig", zegt Vlaams Mobiliteitsminister Ben Weyts (N-VA) vandaag. "Van alle weggebruikers hebben zij het minste ongevallen per gereden kilometer. Maar ze hebben natuurlijk de pech dat als ze bij een ongeval betrokken raken, de gevolgen meestal ernstig zijn." In 2017 waren er 102 dodelijke ongevallen met een vrachtwagen.

"De afgelopen jaren hebben we er alles aan gedaan om onze vrachtwagenchauffeurs te sensibiliseren voor het gevaar van de dode hoek", zegt Bruno Velghe, voorzitter van UPTR. "We proberen onze leden aan te zetten om de spiegels goed af te stellen en technologische hulpmiddelen, zoals dodehoekcamera's en sensoren, te installeren."

Toch heeft ook de zwakke weggebruiker een verantwoordelijkheid, vindt UPTR. Zij moeten zich realiseren dat een vrachtwagen blinde vlekken heeft langs de zijkanten en aan de voorkant. De komende weken zullen er daarom grote stickers opduiken op de Belgische vrachtwagens, om te waarschuwen voor het gevaar.

"We verdelen er 20.000", zegt Velghe. "Tegelijk roepen we onze leden op zoveel mogelijk deel te nemen aan lokale acties. Zo worden er regelmatig vrachtwagens opgesteld op speelplaatsen of aan supermarkten, om fietsers en voetgangers te tonen waar de blinde vlekken zitten."

Weyts is tevreden met het initiatief en wijst op het belang dat transportfirma's hebben bij verkeersveiligheid. "Niets is zo traumatiserend voor een chauffeur als een ongeval. Zeker voor bestuurders in een stedelijke omgeving is de stress daardoor niet te onderschatten." Hij spoort de transportbedrijven aan om de subsidies die ze krijgen als compensatie voor de kilometerheffing te gebruiken voor camera's en sensoren.

bron: Belga