Vorig jaar gaf VDAB 33.500 sancties en signalen aan werklozen

Vorig jaar gaf VDAB 33.500 sancties en signalen aan werklozen

De Vlaamse arbeidsbemiddelaar VDAB heeft vorig jaar 33.513 sancties en signalen opgelegd, waar dat er in 2016 nog 19.430 waren. Dat meldt het kabinet van Vlaams minister van Werk Philippe Muyters (N-VA) deze namiddag, in een reactie op het bericht van De Tijd dat in de eerste helft van 2017 de drie regionale arbeidsbemiddelingsdiensten bijna de helft minder sancties oplegden dan in dezelfde periode twee jaar eerder. "We hebben in mei 2017 een actieplan afgesproken met VDAB om een tandje bij te steken", klinkt het bij Muyters. "De resultaten van dat plan zijn er, met vorig jaar uiteindelijk meer dan 33.500 sancties en signalen."

Muyters benadrukt dat controleren en sanctioneren voor hem "nooit een doel op zich" zijn. "We willen niet zoveel mogelijk mensen schorsen, we willen zoveel mogelijk mensen aan het werk helpen."

Het kabinet vraagt om geen vergelijkingen te maken met de cijfers van de RVA, omdat die op een andere manier geregistreerd worden. "De basis voor de cijfers is de registratie van de VDAB, die bevoegd is voor controle en sanctie, niet de RVA."

Tot begin 2016 was de RVA bevoegd voor het uitdelen van die sancties. Maar door de zesde staatshervorming is dat een opdracht van de regionale arbeidsbemiddelingsdiensten geworden.

bron: Belga