Voorwaardelijke straf voor Britse die in Cyprus over verkrachting gelogen zou hebben

Een Cypriotische rechtbank heeft dinsdag een 19-jarige Britse veroordeeld tot een voorwaardelijke celstraf van vier maanden. Ze moet ook een boete van 148 euro betalen. De jonge vrouw had een aangifte gedaan over een groepsverkrachting waarvan ze het slachtoffer geworden was, maar volgens de rechtbank werd ze dus niet verkracht. Haar advocaten maakten al bekend dat ze in beroep zullen gaan. Volgens haar verdediging zette de politie de vrouw onder druk om haar eerste uitspraken over een verkrachting in te trekken. Voor de rechtbank protesteerden tientallen leden van vrouwenrechtenorganisaties.

De Cypriotische regering heeft al aangegeven een politieke oplossing te zoeken in deze zaak. In een radio-interview achtte minister van Buitenlandse Zaken Nikos Christodoulides dinsdag het mogelijk dat president Nikos Anastasiadis de jonge Britse gratie zou verlenen.

De vrouw gaf de verkrachting in juli aan. Daarop werden zeven Israëlische jongeren opgepakt, maar enkele dagen later konden zij terugkeren. Cypriotische media meldden destijds, op basis van juridische bronnen, dat de vrouw de mannen beschuldigd heeft toen ze ontdekte dat ze gefilmd werd door de mannen terwijl ze seks hadden.

bron: Belga