Voortvluchtige Abdeslam probeerde wapen te bemachtigen voor confrontatie met politie

Voortvluchtige Abdeslam probeerde wapen te bemachtigen voor confrontatie met politie

Salah Abdeslam, de enige overlevende van het moordcommando dat de aanslagen op 13 november 2015 in Parijs pleegde, heeft aan zijn neef Abid Aberkan gevraagd om hem een wapen te bezorgen voor als het tot een confrontatie met de politie zou komen. Dat bericht RTL France donderdag. Aberkan hielp Abdeslam toen hij op de vlucht was. Volgens RTL France zou Aberkan aan de politie verteld hebben dat Abdeslam met hem contact opnam na de schietpartij van 15 maart 2016 in de Driesstraat in Vorst, aan een appartement dat dienstdeed als safehouse. Aberkan bracht Abdeslam en Sofiane Ayari, de kompaan die zijn echte identiteit niet wil prijsgeven, naar een kelder in de Vierwindenstraat in Molenbeek. Drie dagen later pakte de politie hen daar op.

Volgens Aberkan vertelde Abdeslam hem ook dat hij de bedoeling had om zichzelf op te blazen aan het Stade de France, maar dat zijn bommengordel niet functioneerde. Abdeslam vroeg Aberkan voedsel, schone kleren en vooral een wapen voor als het tot een confrontatie met de politie zou komen. Het federaal parket, waar Belga contact mee opnam, wou geen commentaar kwijt.

Abdeslam zit in de cel in Parijs, waar hij de lippen stijf op elkaar houdt. Zijn neef zit in de cel in België en is in verdenking gesteld van deelname aan de activiteiten van een terroristische groep en het verbergen van misdadigers.

bron: Belga