Voorsprong Clinton slinkt

Voorsprong Clinton slinkt

De voorverkiezingen, waarbij bepaald wordt wie de democratische presidentskandidaat zal worden voor de verkiezingen in november, gaan op 1 en 9 februari van start in Iowa en New Hampshire. In die strijd nemen Hillary Clinton, Bernie Sanders en Martin O'Malley het tegen elkaar op. Ex-first lady Clinton was lange tijd de topfavoriet, maar die voorsprong is ze volgens recente peilingen in de twee staten kwijtgespeeld aan de meer socialistische Sanders. Het tweetal viel voornamelijk elkaar aan, terwijl de voormalige senator voor Maryland O'Malley weinig inbreng had en weinig kans maakt om verkozen te worden.

Clinton benadrukte haar ervaring en profileerde zichzelf als de meest geschikte kandidaat om Obama op te volgen. Het voorstel van Sanders om een publieke en universele ziekteverzekering op te bouwen, zonder privéverzekeringen werd sterk bekritiseerd door Clinton. De «socialistische Democraat» zou zijn plan, ‘Medicare for all', financieren met nieuwe belastingen, vooral voor de allerrijksten, wat volgens Clinton onverantwoord is en de verwezenlijkingen van Obama teniet zou doen.

Wanneer het wapenbezit op tafel kwam, ging het debat al snel de persoonlijke toer op. Clinton suggereerde dat Sanders aan de zijde van de wapenproducenten zou staan. Sanders verweet Clinton op zijn beurt geld aan te nemen van grote banken, wat ze halsstarrig ontkende.

Foto AFP / T. A. Clary