Voormalige justitieminister brengt Canadese premier Trudeau aan het wankelen

Voormalige justitieminister brengt Canadese premier Trudeau aan het wankelen

De voormalige minister van Justitie Jody Wilson-Raybould beschuldigt de Canadese premier Justin Trudeau ervan druk te hebben uitgeoefend op justitie en zelfs "verborgen bedreigingen" te hebben geuit aan haar adres. Andrew Scheer, voorzitter van de Conservatieve partij, heeft de Canadese federale politie in een brief gevraagd een onderzoek te voeren naar Trudeau. Alles draait rond het ingenieursbedrijf SNC-Lavalin. Dat was in opspraak gekomen door vermoedelijke corruptie in Libië. Het bedrijf probeerde tot een minnelijke schikking te komen en op die manier een proces te vermijden.

Wilson-Raybould, die twee weken geleden opstapte uit de liberale regering van Trudeau, vertelde woensdag voor de commissie Justitie van het Canadese parlement dat de premier en zijn entourage "ongepast" druk op haar uitoefenden om een deal met SNC-Lavalin te aanvaarden. Ze voelde zich zelfs het voorwerp van "verborgen bedreigingen", luidde het.

Volgens Scheer heeft Trudeau daarmee een inbreuk gepleegd op de strafwet. De voorzitter van de Conservatieve partij, de grootste oppositiepartij in Canada, vraagt de politie een "exhaustief" onderzoek te voeren naar "elke mogelijk criminele daad". Scheer had de premier woensdag ook al opgeroepen om ontslag te nemen.

Trudeau zelf vindt dat hem niks te verwijten valt. Hij zegt dat hij in het dossier SNC-Lavalin altijd "gepast en professioneel" is omgegaan met Wilson-Raybould. Volgens de premier was een minnelijke schikking op haar plaats omdat een veroordeling de toekomst van het bedrijf op de helling zou hebben gezet. SNC-Lavalin heeft 9.000 werknemers in Canada. "Wij hebben altijd gevochten voor jobs", aldus Trudeau.

De explosieve verklaringen van Wilson-Raybould zijn in elk geval een smet op het blazoen van de mediagenieke premier, die zich altijd geprofileerd heeft als de belichaming van een eerlijke en transparante politiek.

In oktober zijn er verkiezingen in Canada. In een peiling van vorige week waren de conservatieven de liberalen van Trudeau voorbijgestoken.

bron: Belga